Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η ισλαμοποίηση της Τουρκίας

Την ύπαρξη οικογενειών στην Τουρκία που λειτουργούν ως «πράκτορες» του φιλοδυτικού ισλαμικού κινήματος Γκιουλέν και έχουν σκοπό να διεισδύσουν σε κύκλους κεμαλιστών αποκαλύπτει πληροφοριοδότης σε ηλεκτρονικό μήνυμα της Stratfor. Οι πυρήνες των γκιουλενιστών είναι επί της ουσίας αντίθετοι στο κεμαλικό κατεστημένο, ενώ ούτε ο Ερντογάν τούς είναι συμπαθής - γεγονός που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το κυβερνών κόμμα, ιδίως ύστερα από όσα ακούστηκαν για τα προβλήματα υγείας του τούρκου Πρωθυπουργού. Αντίθετα, η ιδεολογία του κινήματος φέρεται να είναι πιο κοντά στον Πρόεδρο Γκιουλ και τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου
Σύμφωνα με αναλυτές της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, το μοντέλο Γκιουλέν αποτελεί την πλέον επιτυχημένη προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει τη Δύση - τουλάχιστον σε σχέση με τις απόπειρες των κεμαλιστών. «Ακόμα και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επηρεάζονται», επισημαίνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποκτήθηκε από τo Wikileaks. 
«Σε μια οικογένεια η γυναίκα θα είναι πολύ μοντέρνα, χωρίς μαντίλα, ο σύζυγος θα μπορεί να πίνει, να κάνει διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα, να πάει με ρωσίδα ιερόδουλο, τα παιδιά θα μεγαλώσουν με κοσμικές αρχές και θα κάνουν παρέα με παιδιά στρατιωτικών στο σχολείο. Ωστόσο, την ίδια ώρα η οικογένεια θα δίνει τακτικά αναφορά στον επιβλέποντα από το κίνημα που θα τους τοποθετήσει σε στρατηγικές θέσεις ινστιτούτων όπου χρειάζεται να αναπτυχθεί επιρροή», λέει ο πληροφοριοδότης σε αναλύτρια της Stratfor. 
Οπως προκύπτει από μήνυμα που εστάλη τον Μάρτιο του 2010, το συγκεκριμένο κίνημα, ιδρυτής του οποίου είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, κατάφερε να έχει τρομερή επιρροή στις υπηρεσίες πληροφοριών της τουρκικής Αστυνομίας. Αν και στο παρελθόν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Στρατού ήταν αυτές που είχαν το πάνω χέρι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ θεώρησε καλό να ισορροπήσει την κατάσταση ενδυναμώνοντας τον ρόλο της Αστυνομίας. Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ τροφοδοτούσαν την τουρκική Αστυνομία με τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία και οι γκιουλενιστές αποκτούσαν όλο και περισσότερες νευραλγικές θέσεις μέσα στο Σώμα έχοντας προβλέψει πόσο σημαντικός θα γινόταν ο ρόλος του στα χρόνια που ακολούθησαν. «Σήμερα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αστυνομίας είναι αυτές που διενεργούν τις έρευνες για την Εργκενεκόν, τους οικονομικούς ελέγχους και πολλά ακόμα. Είναι ένα πολιτικό εργαλείο και μάλιστα πολύ αποτελεσματικό», αναφέρεται σε e-mail της Stratfor.

ΦΙΛΟΙ ΚΙ ΕΧΘΡΟΙ. Σύμφωνα με τούρκο πληροφοριοδότη της «σκιώδους CIA», το κίνημα Γκιουλέν, αν και έχει ισλαμικές ρίζες, δεν υποστηρίζει τον Ερντογάν. «Μόλις κατέστη σαφές ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν θα καταργούνταν, τα μέσα ενημέρωσης των γκιουλενιστών έλαβαν εντολή να επιτεθούν στον Ερντογάν. Από ιδεολογικής άποψης οι γκιουλενιστές είναι πολύ πιο κοντά στον Γκιουλ και τον Νταβούτογλου», αναφέρει η πηγή της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Εκτιμάται ότι οι οπαδοί του συγκεκριμένου κινήματος είναι πιθανό να ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια στην Τουρκία.
«Η προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο είναι μεγάλη υπόθεση στην Τουρκία. Τα σχολεία του κινήματος Γκιουλέν θεωρείται ότι προσφέρουν την καλύτερη προετοιμασία, τους καλύτερους πόρους και πολλά ακόμα. Πολλοί μαθητές θα πάνε σε αυτά, άσχετα με τις πολιτικές/θρησκευτικές τους καταβολές. Ξεκινάς πηγαίνοντας δυο-τρεις φορές την εβδομάδα και καταλήγεις να πηγαίνεις κάθε μέρα. Το κίνημα μετά θα εστιάσει στους καλύτερους μαθητές. Θα τεστάρουν την αφοσίωσή τους καλώντας τους αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί και ζητώντας τους να κάνουν πράγματα. Μετά, όταν λάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο, θα τοποθετήσουν τους καλύτερους σε στρατιωτικές σχολές. Από εκεί θα επηρεάσουν τον θεσμό. Πηγές εκτιμούν ότι περίπου 30% των στρατιωτικών επηρεάζονται ή συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν», αποκαλύπτει τούρκος πληροφοριοδότης σε υπάλληλο της Stratfor.

«Πηγές» μέσα στο γραφείο του Ερντογάν
Από όλες τις χώρες που παρακολουθεί η Stratfor, οι πλέον κοντινοί στην κυβέρνηση και στον Στρατό πληροφοριοδότες εντοπίζονται στην Τουρκία. Σύμφωνα με έγγραφα που εντοπίζονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της, ανάμεσα στις «πηγές» που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην αμερικανική ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών περιλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του Ερντογάν, δύο τούρκοι βουλευτές, πρώην σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας, πράκτορας στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωμάτης κοντά στον υπουργό Εξωτερικών, ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, τη λίστα των πληροφοριοδοτών συμπληρώνουν τρία υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος Γκιουλέν, εκ των οποίων οι δύο δραστηριοποιούνται σε μέσα ενημέρωσης, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ και προσωπικότητες του επιχειρηματικού στερεώματος. Συνολικά, οι καταγεγραμμένες πηγές της Stratfor στην Τουρκία ξεπερνούν τις 35.
Τα μηνύματα με αύξοντα αριθμό 1119571 και 98475 θα δημοσιευθούν στην διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles

Μύθοι και πραγματικότητες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι εντοπίζεται, πρακτικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς τα αντίστοιχα κόστη για τη ζώνη νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι θα ήταν, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά υψηλά, λόγω -μεταξύ άλλων- των μεγάλων βαθών γεώτρησης.
Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συνέκλιναν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος και ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ιωάννης Γρηγορίου.

«Με καθαρά γεωλογικά κριτήρια, πιστεύω ότι η Δ. Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, από το βήμα συνεδρίου σχετικής θεματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγορίου δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι «η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης είναι εκτός ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση. Είναι μάλλον περισσότερο ένα γεωλογικό σενάριο». Εξέφρασε, πάντως, θετική άποψη για τη περιοχή της Δ. Ελλάδας, ενώ επανέλαβε ότι τα ΕΛΠΕ «θα κοιτάξουν να κάνουν μια κοινοπραξία με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου για τον
διαγωνισμό που αφορά τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Γιάννενα και το Κατάκολο».

Τα άμεσα έσοδα για την Ελλάδα, ας τα ξεχάσουμε
Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι τα «άμεσα έσοδα [από τους υδρογονάνθρακες] για την Ελλάδα πρέπει να τα ξεχάσουμε», εξέφρασε ο κ.Γεωργακόπουλος, και πρόσθεσε ότι «[τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου] πέρα από αφελή, είναι και επικίνδυνα». Τόνισε δε, χαρακτηριστικά ότι «έξι-επτά χρόνια στο σύνολο [από την έρευνα μέχρι την έναρξη της εκμετάλλευσης] είναι δεδομένα». Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγορίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε 4-5 χρόνια και, αν βρει πετρέλαια, θα απαιτηθούν άλλα 2-3 για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση».

Τελικά, πόσο πετρέλαιο και αέριο υπάρχει;
Αναφερόμενος στις υπερβολές -όπως τις χαρακτήρισε- που ακούγονται κατά καιρούς για το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι «είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για αποθέματα, όταν δεν έχουμε καν γεωφυσικά δεδομένα». Διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με την «US Geographical Survey», τα συνολικά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε 345 tcf (τρισ. κυβικά πόδια) αερίου και 3,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αλλά κι αυτή η εκτίμηση αποτελεί απλώς μια στατιστική επεξεργασία και τίποτα περισσότερο. Σχετικά με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, χαρακτήρισε ως «εντελώς λανθασμένη τακτική και διπλωματία το να ασχολιόμαστε με την υφαλοκρηπίδα, όταν υπάρχει η [δυνατότητα της] ΑΟΖ».

Η ΑΟΖ της Ελλάδας να γίνει άμεσα βάση αναφοράς, λέει ο Σ.Κασίνης
«Στην Ελλάδα η ΑΟΖ πρέπει να γίνει άμεσα βάση αναφοράς», τόνισε ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης, που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της ενεργειακής διπλωματίας της Κύπρου. Υποστήριξε ότι το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία, σε σχέση με το όλο θέμα, είναι ότι σκοπεύει να κινηθεί με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. «Δεν μπορεί στον Εύξεινο Πόντο οι Τούρκοι να δέχονται το Δίκαιο της Θάλασσας και στο Αιγαίο όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, τόσο ο κ. Κασίνης, όσο και ο κ. Γεωργακόπουλος, επισήμαναν την ανάγκη η Ελλάδα να προωθήσει άμεσα τις συμμαχίες και συνέργειές της, π.χ. με το Ισραήλ, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύουν για πάντα. «Οι Ισραηλινοί δεν έχουν προς το παρόν άλλον από τους Κύπριους και τους Έλληνες, γιατί δεν μπορούν να πάνε το αέριό τους ανατολικά, παρά μόνο δυτικά, γι΄ αυτό και ζήτησαν και την εμπλοκή της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Κασίνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επαναπαύεται σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το Ισραήλ, γιατί πάντα υπάρχει φόβος «τα δεδομένα ν’ αλλάξουν». Πέραν των παραπάνω, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε διεθνή προβολή. «Η Ελλάδα είναι άγνωστη στην πετρελαϊκή αγορά», δήλωσε ο διευθυντής Έρευνας Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι
το υπουργείο Ενέργειας πρέπει να κάνει «πολλή δουλειά για το μάρκετινγκ/προβολή της διαδικασίας».

Δηλώσεις Κασίνη για τις εταιρείες που διεκδικούν τις σεισμικές έρευνες
Σε ό,τι αφορά το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οκτώ εταιρείες-κολοσσοί για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην Ελλάδα, αλλά και τη φημολογία ότι δύο-τρεις εξ αυτών είχαν παρατύπως πραγματοποιήσει κάποιες «μετρήσεις» στην ελληνική ΑΟΖ, χωρίς να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα πρωτότυπα σεισμικά δεδομένα, ο κ. Κασίνης δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης: «Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει σωστά τις εταιρείες, να δει πού έχουν εμπλακεί πριν. Κι αν έχουν κάνει παράνομες έρευνες και δεν το ανακοίνωσαν, να τούς αποκλείσουν. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το ελληνικό κράτος[...] Κάποιες από τις εταιρείες, που δεν έχουν δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό, εμείς τις αποκλείσαμε, όπως και ο Λίβανος».

Για τον β’ γύρο αδειοδοτήσεων και τον αγωγό Κύπρου Κρήτης
Για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τους υδρογονάνθρακες σε 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης είπε ότι το ενδιαφέρον εκτιμάται ότι είναι «πάρα πολύ μεγάλο», δεδομένου ιδίως ότι τα σχετικά δεδομένα πουλήθηκαν σε 78 εταιρείες. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις 11/5, οπότε λήγει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων. Σχετικά με τον προτεινόμενο αγωγό Κύπρου-Κρήτης για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Κασίνης διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτός δεν θα είναι ανταγωνιστικός και βιώσιμος, καθώς -μεταξύ άλλων- θα πρέπει να «κατέβει» σε βάθη μέχρι 4,5 χλμ, κάτι που καθιστά το εγχείρημα ασύμφορο.

1 εκατ. δολάρια… ημερησίως στοιχίζει το γεωτρύπανο
Υπερδιπλάσιο κόστος, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, έχει πλέον η ανακάλυψη πετρελαίου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο. «Ενώ το 2001 η ανακάλυψη ενός βαρελιού πετρελαίου κόστιζε 1,18 δολ., το 2011 στοίχιζε 3 δολ. Το 2010, η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου για βαθιά νερά στοίχιζε κατά μέσο όρο 420.000 δολάρια ημερησίως, συν άλλες 500.000 περίπου για τη λειτουργία του: μια γεώτρηση διάρκειας 100 ημερών σε βαθιά νερά στοιχίζει 100 εκατ. δολάρια», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για να γίνει μια γεώτρηση παραγωγική χρειάζονται περί τα 3 δισ. δολάρια...
 http://www.agelioforos.gr/