Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για το 2011

Η τουρκική εξωτερική πολιτική έθεσε ανοιχτά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, τις παραμέτρους της για το νέο έτος.«Θα είμαστε σοφή χώρα με όραμα και θα προλαμβάνουμε τις κρίσεις» είπε ο κος Davutoğlu.

«Ο τουρκικός λαός είναι φιλόδοξος δεν μπορεί να ανεχτεί αδύναμο κράτος. Θέλουμε να αναγγείλουμε στον κόσμο πως δεν χωράμε στο πλαίσιο που έχουν χαράξει για μας. Και αν θέλουν ας το ονομάσουν αυτό αλλαγή πλεύσης» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.Οι διπλωμάτες που εκπροσωπούν την Τουρκία σε όλα τα μέρη του κόσμου συναντήθηκαν στην Ankara.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu που έκανε την εναρκτήρια ομιλία της 3ης Διάσκεψης Πρεσβευτών, η οποία ξεκίνησε χθες, ανακοίνωσε και το όραμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής λέγοντας:

«Ο ρόλος που θέλουμε να αναλάβουμε είναι ρόλος σοφής χώρας. Μια χώρα με διεθνή κύρος και άποψη που παίρνει δραστήριες αποφάσεις, προλαμβάνει τις κρίσεις πριν ακόμα αυτές δημιουργηθούν και που χειρίζεται τις κρίσεις με λεπτούς χειρισμούς και ευαίσθητη διπλωματία. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που επηρεάζεται από κρίσεις, που δημιουργεί προβλήματα αλλά μια σοφή χώρα».

Μιλώντας για τους Τούρκους διπλωμάτες ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, τους παρομοίασε με τους πυροσβέστες και είπε «οι Τούρκοι διπλωμάτες είναι σαν τους πυροσβέστες και πρέπει να τρέχουν όπου ξεσπά φωτιά και κρίση, δεν αρκεί όμως αυτό, θέλουμε πια πυροσβέστες που θα εμποδίζουν τις πυρκαγιές».

Ο κος Davutoğlu αναφερόμενος και στους ισχυρισμούς περί αλλαγής πλεύσης υπογράμμισε τα εξής «η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ταυτότητας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δεν μείναμε μεταξύ ούτε Ανατολής - Δύσης και ούτε Βορρά - Νότου. Αν θέλουν ας το ονομάσουν αλλαγή πλεύσης. Η Τουρκία είναι αυτή που μπορεί να κάνει την μεγαλύτερη συμβολή στη εμπέδωση της παγκόσμιας τάξης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αντιδρώντας έντονα και στα πολιτικά εμπόδια που τίθενται στη ευρωπαϊκή πορεία, είπε :«Δεν μπορεί να θέσει κανείς την επιλογή Κύπρος ή ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας πιέσει να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε».
"ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ"- http://www.trtgreek.com