Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι κινήσεις της Τουρκίας στα θέματα ενέργειας

Ενώ σύντομα θα βρίσκονται στην Κύπρο τεχνοκράτες της Noble Energy για επαφές με στόχο να τεθούν σαφέστατα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα ανόρυξης του φυσικού αερίου από το τεμάχιο ''Αφροδίτη'' και διοχέτευσης του στο τερματικό του Βασιλικού, σήμερα αρχίζει στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση το στήσιμο του πύργου της γεώτρησης από τους Τούρκους. Ο Ερντογάν επιχειρεί να εμπλέξει την Κίνα στα πυρηνικά του σχέδια. Η περίοδος που ανοίγεται στο θέμα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας γενικά προβλέπεται να είναι καυτή.

Επι τάπητος τα χρονοδιαγράμματα με την Noble
Τίθεται σύντομα επί τάπητος το αναλυτικό πρόγραμμα εξόρυξης του φυσικού αερίου από το τεμάχιο "Αφροδίτη" της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και διοχέτευσής του στο τερματικό Βασιλικού.Οπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, στις 17 Απριλίου θα βρίσκονται στην Κύπρο, τεχνοκράτες της Noble Energy και από την έδρα της εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας.Θα παρουσιάσουν ολόκληρο το πρόγραμμα, στην τρίτη και καθοριστική συνάντηση με την κυπριακή ομάδα επαφής.

Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η Λευκωσία θα θέσει πλέον στο τραπέζι του διαλόγου τα κρίσιμα ζητήματα του πότε και σε ποιες ποσότητες θα διοχετευθεί το φυσικό αέριο στο Βασιλικό.
Θα αναζητηθούν επίσης οι διασφαλίσεις για υλοποίηση των δεσμεύσεων της εταιρείας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορίου βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις Βρυξέλλες, ώστε οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική.

Οι Τούρκοι στήνουν το γεωτρύπανο στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση
Σήμερα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για στήσιμο του πύργου της γεώτρησης στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση όπου οι ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου) θα προβεί σε χερσαία γεώτρηση για τον εντοπισμό πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαμπερντάρ, στο χώρο της γεώτρησης έχει ήδη φθάσει το κύριο μέρος του κορμού του πύργου ενώ οι προετοιμασίες για έναρξη των εργασιών γεώτρησης συνεχίζονται.
Σύμφωνα με δήλωση του τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο συνοδεύοντας τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο εκεί επίσημο ταξίδι του, η γεώτρηση της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στα κατεχόμενα θα αρχίσει με την επιστροφή του από την Κίνα.

Εμπλέκονται και οι Κινέζοι με τα τουρκικά πυρηνικά
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι όπως είπε ο κ. Γιλντί, η Τουρκία εντός των επομένων δύο μηνών θα αποφασίσει και για το δεύτερο πυρηνικό της εργοστάσιο.

Κατά το ταξίδι στην Κίνα, είπε, θα διαφανεί κατά πόσο το Πεκίνο θα αναλάβει ή όχι την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου. Για το θέμα αυτό θα έχει, άλλωστε, συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του.
Source : infognomonpolitics.blogspot.com

Διαδίκτυο και άμεση δημοκρατία


Η Wikipedia αποτελεί ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα φαινόμενα του σύγχρονου διαδικτύου. Μπορεί όμως αυτή η μαζική διαμόρφωση λημμάτων και πηγών να αντικαταστήσει στην πραγματικότητα τους ειδικούς;
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle και διαβάζουμε στο skai.gr, τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία σημειώνεται μια απρόσμενη άνοδος του Κόμματος των Πειρατών (Piratenpartei). To κόμμα που συστάθηκε το 2006 και θεωρήθηκε σαν μια ακόμη πολιτική «φάρσα», αν και δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα, θέτει ως βασική του αρχή την ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διεργασίες μέσω του διαδικτύου.

Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FPD) φοβούνται μια «τυραννία των μαζών» με τη μετατόπιση του πολιτικού κέντρου βάρους από τα εκλεγμένα κοινοβούλια στο άναρχο χώρο του διαδικτύου. Η ιστορία της Wikipedia, της μεγαλύτερης ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας του διαδικτύου, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα που μπορεί να ρίξει φως στη συζήτηση.
Η φιλοσοφική αρχή πίσω από το μεγαλεπίβολο σχέδιο της Wikipedia φαντάζει αριστοτελική. Ο Έλληνας φιλόσοφος πίστευε πως η βάση της πολιτικής απόφασης οφείλει να βρίσκεται στους πολλούς. Η Wikipedia φαίνεται να εφαρμόζει την αρχή αυτή και στη διάδοση της εγκύκλιας γνώσης. Είκοσι εκατομμύρια λήμματα που αυξάνονται καθημερινά σε 270 γλώσσες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της online εγκυκλοπαίδειας.

Μπορεί όμως αυτή η μαζική πηγή γνώσης να διασφαλίσει ταυτόχρονα την επιστημονική πληρότητα και εγκυρότητα των κειμένων της; Σύμφωνα με το περιοδικό «Νatura», ύστερα από ενδελεχή εξέταση πολλών λημμάτων της Wikipedia, βρέθηκαν αναρίθμητες ανακρίβειες και επιστημονικά κυρίως λάθη που δύσκολα εντοπίζονται με μια βιαστική ματιά. Ωστόσο, τα λάθη αυτά δεν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εντοπίζονται στις παραδοσιακά μεγάλες παγκόσμιες εγκυκλοπαίδειες όπως π.χ. στη Britannica. Η πιθανότητα σφάλματος είναι μεγάλη σε πολλά συλλογικά έργα τέτοιου βεληνεκούς.

Το πρόβλημα βέβαια της αναπαραγωγής "συζητήσιμης" γνώσης φαίνεται να εντείνεται, καθώς η Wikipedia τα τελευταία χρόνια έχει ριχθεί στο παιχνίδι του διαδικτυακού ανταγωνισμού με βασικό αντίπαλο την Google. Η ταχύτητα των εξελίξεων και συνακόλουθα της ανανέωσης των λημμάτων δρα πολλές φορές σε βάρος της ποιότητας της προσφερόμενης γνώσης.

Οι υπεύθυνοι της Wikipedia αναφέρουν πως θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει το αρχικό τους σχέδιο χωρίς το διαδίκτυο. Μοιραία η Wikipedia παρακολουθεί και συμμετέχει στις τεχνολογικές εξελίξεις του διαδικτύου. Το «παιχνίδι» παίζεται πλέον μεταξύ των μεγάλων μηχανών αναζήτησης οι οποίες έχουν αντιληφθεί πως το μέλλον του διαδικτύου βρίσκεται στην ελεύθερη συμμετοχή και συνεισφορά γνώσης από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτό.Η γνώση είναι δύναμη η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε χρήμα. Κάπως έτσι φαίνεται να σκιαγραφείται η συνέχεια του διαδικτύου.

Οι «πολίτες» του διαδικτύου συνεισφέρουν ό,τι και όσο μπορούν στην νέα παγκόσμια κοινότητα χωρίς σύνορα. Το ζήτημα είναι ποιος και με ποιους όρους είναι σε θέση να επαληθεύσει την εγκυρότητα και εν τέλει την αλήθεια όλων αυτών των επιστημονικοφανών πηγών. Όταν η γνώση δεν μονοπωλείται αποκλειστικά από σχολαστικούς πανεπιστημιακούς, αλλά ανοίγεται στον κόσμο, τα αποτελέσματα είναι λυτρωτικά για τις μεγάλες μάζες του παγκόσμιου πληθυσμού. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κριτική ματιά.

Source :  defencenet.gr