Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ακόμη μια περίπτωση υφαρπαγής ακινήτου περιουσίας… Μονή Σβερνέτς


Σε όλο το εύρος που ζουν ελληνικές κοινότητες και υπάρχουν κατοχυρωμένες ιστορικά ιδιοκτησίες ελληνορθόδοξων μονών στην αλβανική επικράτεια, φαίνεται να δραστηριοποιούνται οι συμμορίες πλαστογράφησης που στόχο έχουν ακριβώς την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα και τη λεηλασία των περιουσιών. Προφανώς πρόκειται για περιουσίες σε τοποθεσίες με ιδιαίτερη αξία, στα παράλια και σε περιοχές αξιοποιήσιμες για τουριστική ανάπτυξη.
Τις τελευταίες μέρες με το ίδιο πρόσωπο εμπλεκόμενο και τη συνδρομή όλης της αλυσίδας των κρατικών δομών στην Περιφέρεια Αυλώνας, ήρθαν στο φως δύο πανομοιότυπες περιπτώσεις.
Η δεύτερη όμως είναι συγκλονιστικό καθώς οι «ενδιαφερόμενοι» έχουν ιδιωτικοποιήσει ακόμη και την ιστορική Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στο νησάκι του Σβερνέτς. Κάτοικος της Αυλώνας λοιπόν με αρκετή «υποστήριξη και συνδρομή» έχει ακολουθήσει με βάση πλαστογραφημένα έγγραφα διαδικασία αναγνώρισης και εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο Αυλώνας έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων στον κόλπο της Άρτας, μέσα στη Λιμνοθάλασσα και το περίφημο νησάκι του Σβερνέτς. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επιφάνεια ιστορικά και με όλες τις ομολογίες ανήκε στο Μοναστήρι. Να επισημανθεί εντούτοις ως πολύ σημαντική παράμετρος ότι και οι δύο ιστορικές και πολυπληθείς κοινότητες Σβερνέτς και Άρτας κατοικούνται από γηγενείς Έλληνες.
Την υπόθεση ερευνά η Εισαγγελία Αυλώνας μαζί με μια άλλη παρόμοια με την έκταση του Αγίου Βασιλείου (1200 στρέμματα) στην τοποθεσία Άγιος Βασίλειος στην Χερσόνησο του Καραμπουρούν, στον Κόλπο του Ορικού.
Να αναφερθεί ότι το Μοναστήρι είχε μετατραπεί στην περίοδο του διωγμού σε στρατόπεδο του αλβανικού παράκτιου πυροβολικού. Αμέσως μετά η Ορθόδοξη Εκκλησία εκδήλωσε άμεσα το ενδιαφέρον της δημιουργώντας εκεί ήδη απ’ το 1996 εγκαταστάσεις νεανικών κατασκηνώσεων και προς την εξυπηρέτηση τους την συγκρότηση γέφυρας που συνδέει το νησάκι με την κοινότητα. Στη συνέχεια έγιναν ολοκληρωμένες επεμβάσεις αναστήλωσης στον ι. Ναό της Μονής.
το κύκλωμα της πλαστογραφίας που εμπλέκεται με ότι όλα δείχνουν στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιώντας σχεδόν την ίδια τακτική (δεν αποκλείεται οι ίδιοι να κρύβονται και σε περιπτώσεις στη Χιμάρα και τους Αγίους Σαράντα) στην περίπτωση του Σβερνέτς είχαν πλαστογραφήσει δικαστική απόφαση στο όνομα του εκ Δρυμάδων Χιμάρας δολοφονημένου ομογενούς δικαστικού Σ. Κονόμη, που τον εκτέλεσε τοπική μαφία με βόμβα – παγίδα στο αυτοκίνητο, στο κέντρο της Αυλώνας.
Πηγή: tachydromos.org