Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ανατολίτικα παζάρια

Αποκαλυπτικό της κοροϊδίας της Άγκυρας απέναντι στη Δύση είναι το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» όπου αποδεικνύεται με βάση πληροφορίες προφανώς προερχόμενες από κύκλους των μυστικών υπηρεσιών, ότι η Τουρκία και η Κίνα βοηθούν συγκεκαλυμμένα το Ιράν να ξεπεράσει τον σκόπελο των κυρώσεων της Δύσης!

Η Τουρκία – με προμετωπίδα τουρκικές επιχειρήσεις – κατηγορείται στο ρεπορτάζ, ότι αναζητεί χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για λογαριασμό του Ιράν τα οποία θα αγοραστούν, χωρίς να φαίνεται η Τεχεράνη ως ιδιοκτήτης, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια αγαθών και πρώτων υλών για την δοκιμαζόμενη από τις κυρώσεις οικονομία του Ιράν.


Παρόμοια είναι και η δραστηριότητα των Κινέζων οι οποίοι είναι ο καλύτερος πελάτης του ιρανικού πετρελαίου. Τι κάνουν όμως οι Κινέζοι; Τα χρήματα που οφείλουν στους Ιρανούς τα καταθέτουν σε κρατικές τράπεζες και στη συνέχεια προμηθεύονται ότι χρειάζεται το Ιράν από τη διεθνή αγορά, το παραλαμβάνουν και το στέλνουν στη μεσανατολική χώρα με πλοία! Πρόκειται για μια ιδιότυπη αλλά αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της «ανταλλακτικής οικονομίας» (barter economy).

Τις μεθόδους με τις οποίες επιχειρείται από ιρανικής πλευράς η παράκαμψη τω κυρώσεων τις έχουν εκπονήσει οι Φρουροί της Επανάστασης (Pasdaran) οι οποίοι φέρονται να ελέγχουν μεγαλύτερο του 50% τμήμα της ιρανικής οικονομίας. Όπως φαίνεται, εκτός από την Κίνα που δεν έχει «ηθικό δίλημμα» λόγω της ανάγκης για το πετρέλαιο ώστε να στηρίξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της, βρήκαν και την Τουρκία, χώρα με ιστορία και… εξειδίκευση στον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Προσπάθειες για την παράκαμψη των κυρώσεων έχουν γίνει από τους Ιρανούς, μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας.

Υποτίθεται ότι οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι της Δύσης στο ΝΑΤΟ και αυτοδιαφημίζονται ως ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή…

Source : http://eleftheriskepsii.blogspot.com/



Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στις 3 Μαΐου 1969 το ιταλικό υπουργείο Παιδείας δημιούργησε τη Μονάδα Προστασίας Κληρονομιάς της Τέχνης (Nucleo Tutela Patrimonio Artistico). Μετονομάστηκε σε Αστυνομική Διεύθυνση για την Πολιτιστική Κληρονομιά (CCTPC) αποτελώντας τμήμα του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού και υπάγεται από το 2006 στο σώμα της Αστυνομίας .
«Ηταν η πρώτη υπηρεσία στον κόσμο με σκοπό την προστασία των μνημείων πολιτισμού και προηγήθηκε κατά έναν χρόνο της Σύμβασης της Unesco του Παρισιού. Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης των Παρισίων οι χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να δημιουργήσουν υπηρεσίες αρμόδιες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» λέει στα «ΝΕΑ» ο ταξίαρχος Πασκουάλε Μουγκέο, διοικητής του σώματος CCTPC.
Η ιταλική υπηρεσία προστασίας των μνημείων πολιτισμού ελέγχει τις προδιαγραφές ασφαλείας των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των εθνικών αρχείων. Οι αξιωματούχοι σε αυτό το ειδικό σώμα είναι υπεύθυνοι για τα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού των μουσείων και των μνημείων. Μεριμνούν επίσης για την εκπαίδευση του προσωπικού των μουσείων. Το προσωπικό των μουσείων συμπληρώνει τις σχετικές «αναφορές ελέγχου» και με αυτόν τρόπο γίνεται άμεση ενημέρωση για τυχόν ελλείψεις ή κενά στα συστήματα ασφαλείας και στην τήρηση των προδιαγραφών ελέγχου. Το επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και των υπευθύνων για τα μουσεία.
Ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους το CCTPC έχει προβλέψει την επιτήρησή τους με βιντεοκάμερες μακράς απόστασης, καθώς και τις επιτόπου επισκέψεις αξιωματικών της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ομάδες αστυνομικών. Ο έλεγχος των αρχαιολογικών περιοχών γίνεται και από αέρος με ελικόπτερα και αεροπλάνα για να διασφαλιστεί ο περιβάλλων χώρος από πιθανές αυθαίρετες κατασκευές.
Επίσης το CCTPC παρακολουθεί τις δραστηριότητες και τα δρομολόγια εμπόρων τέχνης, ελέγχει τους καταλόγους των οίκων δημοπρασιών και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce). Συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών, την Ιντερπόλ και με διεθνείς οργανισμούς για να διεξάγει έρευνες στο εξωτερικό με σκοπό την επανάκτηση των πολιτιστικών θησαυρών που έφυγαν παράνομα από τη χώρα. Μόνο το 2011 το CCTPC επανέκτησε 300 έργα ζωγραφικής και 10.000 αρχαιολογικά αντικείμενα. Την ίδια χρονιά βάσει της Σύμβασης Unesco 1970 η ιταλική υπηρεσία εντόπισε 110 πολιτιστικούς θησαυρούς και τους επέστρεψε στις χώρες από όπου είχαν κλαπεί: Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ρουμανία, Μεξικό και Ισημερινό.
Η επιτυχία του CCTPC στην επιστροφή κλεμμένων θησαυρών από την Ιταλία και το εξωτερικό οφείλεται στη βάση δεδομένων κλεμμένων έργων τέχνης. Το CCTPC διαχειρίζεται την τράπεζα πληροφοριών που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο. Περιλαμβάνει πληροφορίες για κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά ξένων χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Στην περίπτωση μάλιστα της πρόσφατης κλοπής από το Μουσείο της Ολυμπίας - επισημαίνει ο ταξίαρχος Πασκουάλε Μουγκέο - η τράπεζα δεδομένων θα ενημερώσει το περιεχόμενό της με τις εικόνες των κλοπιμαίων, αφού τις παραλάβουμε από τις ελληνικές Αρχές.

Source : TA NEA