Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΔΝΤ : Ο αποτυχημένος θεσμός


Τους λανθασμένους υπολογισμούς και τις αναπάντεχες εξελίξεις στα προγράμματα οχτώ ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που καλούνται να προχωρήσουν σε μεγάλα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εντοπίζει σε έκθεση του το ΔΝΤ.
Ειδικότερα -όπως αναφέρει το star.gr- στην έρευνα του με τίτλο "Early lessons from Experiences with Large Fiscal Adjustments Plans", προχωρά σε μια συγκριτική ανάλυση των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ισλανδία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και οι οχτώ χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στο μέγεθος και τη σύνθεση των προγραμμάτων προσαρμογής. Οι προσαρμογές στο μέγεθος των προγραμμάτων, προήλθαν κατά κύριο λόγο από λανθασμένο υπολογισμό του αρχικού ελλείμματος και εξωγενών ή απρόβλεπτων εξελίξεων.
Το αρχικό έλλειμμα αποδείχτηκε κατά μέσο όρο 0,75% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από τις πρώτες εκτιμήσεις, με μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες του δείγματος. Οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται σύμφωνα με το ΔΝΤ, είτε σε αρχικές δημοσιονομικές διολισθήσεις, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, είτε σε μεμονωμένες "εκπλήξεις" , εξωγενείς και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Στις εξελίξεις αυτές το ΔΝΤ περιλαμβάνει την χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, την εμφάνιση απρόβλεπτων υποχρεώσεων που τις περισσότερες φορές συνδέονταν με το τραπεζικό σύστημα – όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία - καθώς και στατιστικές αναθεωρήσεις στο χρέος.
Το κενό καλύφθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων προσαρμογής. Εκτός από το μέγεθος των προγραμμάτων, οι χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν και σε αναγκαστική αλλαγή του μείγματος των πολιτικών προσαρμογής.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, αρχικά περίπου το 60% της προσαρμογής αναμενόταν από την συμπίεση των δαπανών, κυρίως λόγω του μεγέθους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τον εξανεμισμό των εσόδων από φόρους. Την ίδια ώρα, οι στόχοι για τα έσοδα από φόρους επικεντρώθηκαν στην έμμεση φορολογία. Ωστόσο, σταδιακά το ποσοστό της προσαρμογής από τα έσοδα, έπεσε στο 22%, κυρίως λόγο της χαμηλότερης απόδοσης των φορολογικών μέτρων και στις πολιτικές αντιστάσεις στην εφαρμογή τους.
Στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, οι προβλέψεις για τα έσοδα αναθεωρήθηκαν και μειώθηκαν και δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στη μείωση των δαπανών. Το ίδιο συνέβη και στην Πορτογαλία, όπου μετά την εισαγωγή επιπρόσθετων εισπρακτικών μέτρων για την αντιστάθμιση των αρχικών διολισθήσεων, το μείγμα της προσαρμογής επικεντρώθηκε στον περιορισμό των δαπανών.​
Source : defencenet.gr