Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τα Σκόπια συζητούν την ένταξή τους στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙC) Ekmeleddin Ihsanoglu πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη ΠΓΔΜ το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας Gjorge Ivanov. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Abdulkadar Memedi συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στον ΟΙC, καθώς και θέματα αμοιβαίας στήριξης διαφόρων πρωτοβουλιών από τις δύο πλευρές. Η νέα τακτική είναι συνεπής με την αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης Gruevski που ουσιαστικά απειλεί την διεθνή κοινότητα ότι αν δεν εξασφαλιστεί η συμμέτοχη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ θα αποσταθεροποιηθεί όλη η περιοχή.
Ο Abdulkadar Memedi σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ, ως χώρα με κατά το 1/3 μουσουλμανικό πληθυσμό, μπορεί να έχει εξαιρετική συνεργασία με τις χώρες-μέλη του ΟΙC, τονίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΙC έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο Γ.Γ. του ΟΙC βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του 4ου διεθνούς συμποσίου «Ισλαμικός Πολιτισμός στα Βαλκάνια», το οποίο διοργανώνουν η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ (MANU) και το Κέντρο Ερευνών της ισλαμικής ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού (ΙRCICA).
Ο ΟΙC είνα ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε με τη Σύνοδο του Ραμπάτ στο Μαρόκο στις 25 Σεπτεμβρίου 1969. Αριθμεί 57 χώρες-μέλη και ο βασικός του στόχος είναι η διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου