Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

«Η Βουλγαρία τορπίλισε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για δημιουργία Στόλου της Μαύρης Θάλασσας»


Μακριά από την Βαρσοβία, όπου λάμβανε χώρα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, πρότεινε το Σάββατο από το Βελίκο Τάρνοβο, την αποστρατικοποίηση της 
Μαύρης Θάλασσας, στην οποία δεν θα υπάρχουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια, αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμαεπικαλούμενο άρθρο στην «Νέα Ευρώπη».
 
Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει ότι «η Βουλγαρία προσπαθεί να μην εμπλακεί σε μια σύγκρουση» και ότι «δεν χρειάζεται ένας πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα».
Οι θέσεις του αυτές απεικόνισαν τη βουλγαρική αντιπολίτευση στη δημιουργία ενός Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ΝΑΤΟ που ήταν μια ρουμανική πρόταση με ισχυρή υποστήριξη από την Ουκρανία τον Ιανουάριο και εμμέσως και από την Τουρκία.
Στη μέση του μήνα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιόχανις έφθασε στη Σόφια για να παρουσιάσει το σχέδιό του – πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
Αλλά, αν και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Συμμαχία, φέτος τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τη σύμβασης του Μοντρέ (Montreux) του 1936, πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να παραμείνουν στα ύδατα για περισσότερες από 21 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου