Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Γερμανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση Ιντσιρλίκ


Ομάδα Γερμανών βουλευτών διατύπωσαν την θέση ότι «οιΓερμανοί στρατιώτες  που εργάζονται στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ θα πρέπει να ανακληθούν, εάν η Άγκυρα συνεχίσει να εμποδίζει την πρόσβαση τους,  στους (Γερμανούς) στρατιώτες», γράφουν τα «Νέα του Πλανήτη», όπως σημειώνει αρμενική ιστοσελίδα.
 
Στις 23 Ιουνίου η Τουρκία δεν επέτρεψε γερμανική αντιπροσωπεία να μεταβεί στη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ. Η αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γερμανός υπουργός ΆμυναςRalf Brauksiepeκατέθεσε τη δυσαρέσκειά της στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Η αντίδραση αυτή της Τουρκίας προήλθε από την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου ψηφίσματος για την αναγνώριση των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς ως Γενοκτονία των Αρμενίων.
Περίπου 250 Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ, βοηθώντας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του «ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ.
Οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, οι πιο σημαντικοί εταίροι, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη, έχουν επιδεινωθεί μετά την έγκριση του αρμενικού ψηφίσματος, ωθώντας την Άγκυρα να ανακαλέσει τον πρέσβη της.
Ο επικεφαλής των Γερμανών ‘Πρασίνων’, τουρκικής καταγωγής Τζεμ Οζντεμίρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, δήλωσε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι απαράδεκτη.
«Όταν οι βουλευτές συναινούν στην αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους στρατιώτες. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό στην Τουρκία. Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία», είπε ο πολιτικός.
Βουλευτές από άλλα κόμματα, μαζί με τους κεντροαριστερούς και τους σοσιαλδημοκράτες, εντάχθηκαν στο αίτημα προς την Καγκελάριο  Άγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα ως ‘εποικοδομητική’, αλλά, όπως είπε ‘οι διαφορές για το θέμα παραμένουν’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου