Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ενεργειακό κέντρο γίνεται η Κύπρος

Σε ενεργειακό κέντρο εξελίσσεται η Λεμεσός, καθώς εταιρεία που εδρεύει στο μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου ανέλαβε να κατασκευάσει αγωγό 86 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώσει την Αίγυπτο με το Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου.

Ο αγιασμός του εργοστασίου συναρμολόγησης υποθαλάσσιων αγωγών ειδικών για τη μεταφορά φυσικού αερίου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας και η βάφτιση του νεότευκτου πλοίου EDT LEON, το οποίο φέρει την κυπριακή σημαία και θα χρησιμοποιηθεί στις εργασίες της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λιμάνι Λεμεσού, στην παρουσία του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, και της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή. Το πλοίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εξέδρων ανόρυξης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, δίπλα από τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα.
Πηγή : Sigmalive.com

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί και ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αέριου στην Αίγυπτο.

Όπως δήλωσε στη «Σ» ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κίμωνας Ιωαννίδης, το υγραέριο που θα μεταφερθεί έχει βρεθεί 70 χμ, έξω από τα παράλια της Αιγύπτου και μέσω του αγωγού που θα κατασκευάσουμε θα μεταφερθεί στην ενδοχώρα, όπου υπάρχει τερματικός. Η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την Κύπρο και αναμένεται να αποτελέσει την αρχή προσέλκυσης και άλλων μονάδων του εξωτερικού, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις δηλώσεις της, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, ενόψει και του τι γίνεται στην περιοχή μας, με ανορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και του ενδιαφέροντος της Κύπρου», προσθέτοντας πως το πλοίο «είναι υπερσύχρονο και θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά προσωπικού και υλικού, εξυπηρετώντας την πλατφόρμα του Ισραήλ και μελλοντικά δική μας πλατφόρμα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε πως «εκείνο που είναι σημαντικό είναι πως απ’ όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος έχει επιλεγεί ως ο χώρος που θα προσφέρει τις υπηρεσίες της, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη στην υποδομή και τον κόσμο της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων, οι εργασίες συγκόλλησης του συγκεκριμένου αγωγού που θα χρησιμοποιηθεί στην Αίγυπτο, αναμένεται να αρχίσουν την 1η Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να αρχίσει η μεταφορά του φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου