Εμείς Ξέρουμε:"Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.-Απο το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004."
Μετά από μέρες αναμονής επιτέλους κάποια από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τη Wikileak περιλαμβάνουν αναφορές στην Κύπρο. Το πρώτο αφορά σε πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι με προορισμό το Λίβανο ενώ το δεύτερο χρησιμοποιεί άσχημους χαρακτηρισμούς για τον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλου και τους χειρισμούς του την περίοδο του Δημοψηφίσματος ενώ ολοκληρώνεται λέγοντας «όλοι γνωρίζαμε ποιος είναι ο Παπαδόπουλος… ο δικηγόρος του Μιλόσεβιτς»!
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα,οι Αμερικανοί διεξήγαγαν το 2008 αριθμό κατασκοπευτικών πτήσεων στο Λίβανο, μέσω του αεροδρομίου στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου. Αναφέρεται, επίσης, ''στις διαδικασίες για την αναγνώριση και συζήτηση των τακτικών κατασκοπευτικών πτήσεων, που διενεργούν οι ΗΠΑ από το Ακρωτήρι''.
Ωστόσο, ο Βρετανός αξιωματούχος εκφράζει επιφυλάξεις για τους κινδύνους για την Κυβέρνησή του, σε περίπτωση που οι πτήσεις αυτές γίνουν γνωστές σε άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες πιθανώς να αντιτεθούν στη διενέργεια των πτήσεων αυτών.
Το δεύτερο και σαφώς πιο επίμαχο έγγραφο στάληκε μόλις τρεις ημέρες μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τον τότε Επίτροπο της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Βρετανός Κρις Πάτεν διατύπωσε τις σκέψεις του για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διέθετε κοινοτικά κονδύλια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Η αμερικανική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες, αναφέρεται στα της Κύπρου υπό τον υπότιτλο ''Τα επόμενα βήματα στην Κύπρο/ο αναξιόπιστος (dubious) χαρακτήρας του Παπαδόπουλου'' και γράφει ότι ''τα επόμενα βήματα για την Κομισιόν είναι να εξεύρει τρόπο για τη διάθεση χρημάτων στη βόρεια Κύπρο''.
Οπως αναφέρεται, ο Πάτεν αναμένει ότι η Κομισιόν θα ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα για να επιβλέπει τη διάθεση των κονδυλίων.
''Ενώ θα υπάρξουν νομικά εμπόδια στη διαδικασία, ήταν (ο Πάτεν) αισιόδοξος ότι η Επιτροπή θα βρει έναν τρόπο'', αναφέρει το τηλεγράφημα και συνεχίζει: ''Ο Πάτεν εξέφρασε αμφιβολίες ότι οι Ε/κ θα αντιτίθεντο ανοικτά στις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι υπήρχε διπλωματικός αναβρασμός μετά τις ιταμές προσπάθειές τους να καταστείλουν τις αντίθετες απόψεις (υπέρ του σχεδίου Ανάν) στο δημοψήφισμα''.
Το επεισόδιο, εννοώντας το δημοψήφισμα, κατά τον κ. Πάτεν, «ήταν μια θλιβερή αντανάκλαση των πραγματικοτήτων της διεύρυνσης της ΕΕ».Είπε ακόμη ότι ''η ΕΕ δεν εκπλάγηκε από την συμπεριφορά του Παπαδόπουλου, καθώς γνώριζαν καλά με ποιον είχαν να κάνουν: Τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς''.http://www.sigmalive.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου