Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου ήταν μόνο η αρχή

Μετά την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το Οικουμενικό Πατριαχρείο εξετάζει πλέον τη δυνατότητα να του επιστραφούν και άλλα ακίνητα τα οποία ανήκαν σε βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία αλλά η διοίκησή τους είχε περάσει, αυθαίρετα, στην τουρκική διοίκηση. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Zaman», ο Τζεμ Σοφούογλου, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Φανάρι και ο οποίος ήταν αυτός που παρέλαβε τον τίτλο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου την περασμένη Δευτέρα, ζήτησε όπως άλλα 23 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και τρία κτίρια που βρίσκονται στην Τένεδο, να επιστραφούν επίσης στο Πατριαρχείο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε κάποτε στην κατοχή του περίπου 90 εκκλησίες τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στα νησιά Ιμβρο και Τένεδο. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων είχε αναλάβει αυθαιρέτως τη διοίκηση 24 βακουφίων που ανήκαν στο Πατριαρχείο, μαζί με την περιουσία τους, και ισχυριζόταν ότι είχε το δικαίωμα να μεταβιβάζει ή να ενοικιάζει την περιουσία αυτή σε τρίτα μέρη.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένεται ταχεία πρόοδος στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το τουρκικό υπουργείο Παιδεία έχει ήδη μελετήσει διάφορα σενάρια για το πως θαμπορούσε να γίνει αυτό, αλλά καθώς απαιτείται η αλλαγή της σημερινής νομοθεσίας μοιάζει απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, η Αγκυρα συνδέει ευθέως το θέμα της Χάλκης με βήματα της Αθήνας που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αλλά και με την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.http://www.tovima.gr-ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου