Να αποφύγουν τις «ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» των νομισμάτων συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη (G20), μετά από διήμερες συζητήσεις στη Σεούλ. Ωστόσο, η διατύπωση της δέσμευσης χαρακτηρίζεται «αδύναμη» από τους διεθνείς αναλυτές .
Αναλυτικότερα, οι ηγέτες των χωρών του G20 συμφώνησαν να χαράξουν «ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές» για την αντιμετώπιση των εμπορικών ανισορροπιών και των εντάσεων που επηρεάζουν την παγκόσμια ανάπτυξη και έφερναν κοντά το ενδεχόμενο ενός «νομισματικού πολέμου». Παράλληλα, έδωσαν το «πράσινο φως» για επιβολή ελέγχων από τις χώρες που είχαν τεράστιες εισροές κεφαλαίων.
Κλίμα έντασης
Oι συνομιλίες διεξήχθησαν υπό συνθήκες έντασης ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, κυρίως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Τα ανεπτυγμένα και αναδυόμενα έθνη συμφώνησαν να θέσουν «ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές» για τον έλεγχο των ανισορροπιών στα εμπορικά ισοζύγια μεταξύ των πολλαπλών ταχυτήτων οικονομιών, ωστόσο η συζήτηση των λεπτομερειών μετατέθηκε για το πρώτο μισό του επόμενου έτους.
Οι ηγέτες της G20 δεσμεύθηκαν να κινηθούν προς συναλλαγματικές ισοτιμίες που θα καθορίζονται από τις αγορές και να αποφεύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους.
Αιχμές Ομπάμα για Κίνα
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις οικονομικές πραγματικότητες. Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να επιτρέψουν στα νομίσματα να κινούνται βάσει των αγορών, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα η Κίνα να σημειώσει σύντομα πρόοδο, ώστε η πορεία του «υποτιμημένου» νομίσματός της να καθορίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά.
«Το γιουάν είναι υποτιμημένο και η Κίνα ξοδεύει τεράστια ποσά για να επεμβαίνει στην αγορά με στόχο να το κρατήσει υποτιμημένο», επισήμανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό η Κίνα να προχωρήσει σε μια σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που να καθορίζεται από την αγορά συναλλάγματος του νομίσματός της».
Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι υπάρχει μια μικρή αλλά καθοριστικής σημασίας ευκαιρία προκειμένου οι συνομιλίες του Γύρου της Ντόχα που ξεκίνησαν το 2011 σχετικά με την απελευθέρωση του εμπορίου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Εξάλλου, οι χώρες της G20 δεσμεύθηκαν να εγγυηθούν την επιτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στα τέλη Νοεμβρίου στην Κανκούν του Μεξικού, στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου.
«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να επιτύχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα και να οδηγήσουμε σε επιτυχία τη διάσκεψη της Κανκούν», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της G20 «επαναλαμβάνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο μήνα «απίθανο» το ενδεχόμενο επίτευξης διεθνούς συμφωνίας στην Κανκούν, ένα χρόνο μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.
Στο τέλος της συνόδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου