Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μέ φόντο το Αιγαίο

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι σχέσεις μεταξύ των επιτελείων Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες στην Αγκυρα ο αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης με τον Τούρκο ομόλογό του ναύαρχο Ουγούρ Γιγίτ.


Πριν από τη συνάντηση ο Ελευσινιώτης χαρακτήρισε «φίλο» τον Τούρκο ναύαρχο Γιγίτ, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές οι επισκέψεις είναι σημαντικές από την άποψη της βελτίωσης των σχέσεων.

Ο ναύαρχος Γιγίτ υπογράμμισε ότι δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, με τις οποίες -όπως είπε- μοιράζονται την ίδια γεωγραφική και θαλάσσια περιοχή, και εργάζονται από κοινού στις διεθνείς και τοπικές οργανώσεις, όπως το ΝΑΤΟ.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη, εκτιμώντας ότι πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Αιγαίο. «Από την Αθήνα επίσκεψη για τα 12 μίλια», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Ταράφ», ενώ η «Ακσάμ» στο δημοσίευμά της με τίτλο «Επίσκεψη από την Αθήνα στη σκιά των 12 μιλίων», γράφει ότι «στη διπλωματική κινητικότητα που στόχο έχει τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης, προστέθηκε παράλληλα και η στρατιωτική». Ο αρχηγός ΓΕΝ θα παραμείνει στην Τουρκία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί με άλλους ανώτατους Τούρκους στρατιωτικούς και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=226984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου