Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

«Αφήστε με να τα λέω φλου», αλλά τα είπε ξεκάθαρα ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ζητώντας «μία νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα», στην ομιλία του και στο βιβλίο του


Αποψη από την πρώτη σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, (από δεξιά) ο ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Δήμας, ο καθηγητής κ. Δ. Τριχόπουλος, ο ακαδημαϊκός τέως πρύτανης κ. Γρηγόρης Σκαλκέας, η κ. Γεωργία Αντ. Σαμαρά, η πρόεδρος της «Βιβλιοθήκης Αικατερίνη Λασκαρίδη» κ. Μαριλένα Π. Λασκαρίδη (ΕΛΜΠΙ).
Tης Eλενης Mπιστικα
Ο από μηχανής σοφός sir Βασίλειος Μαρκεζίνης εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή, όπως στις αρχαίες τραγωδίες, για να δώσει τη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, απόλυτα συνυφασμένο, κατά τη γνώμη του, με την εξωτερική μας πολιτική... Θέμα τόσο της ομιλίας του, την οποία διοργάνωσε προς τιμήν του επιφανούς ακαδημαϊκού και νομομαθούς το Ιδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», όσο και του καινούργιου βιβλίου του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη: «Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα». Μέγα το ενδιαφέρον και η αίγλη του ομιλητού προκάλεσε κοσμοσυρροή, με ορθίους στους διαδρόμους της κατάμεστης αίθουσας της «Μεγάλης Βρεταννίας»! Τον διαπρεπή ομιλητή παρουσίασε από του βήματος ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος ως εφοπλιστής, ανήκει στη μικρή ομάδα των Ελλήνων που έχουν κάνει τη χώρα μας πρώτη δύναμη σε στόλο στον κόσμο «και είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της».
Με αυτήν την εισαγωγική νότα αισιοδοξίας πήρε τον λόγο ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, που εξαρχής, ξεκαθάρισε ότι μιλάει ως Ελλην που είναι «και ας έχω περάσει τα 43 από τα 65 μου χρόνια στο εξωτερικό», ότι «ουδόλως τον ενδιαφέρει η πολιτική, ούτε και η προώθηση της καριέρας του». Συναρπαστικός ομιλητής, με τα χειρόγραφα ρολό, αγνόησε το βήμα και προτίμησε να μιλήσει, βαδίζοντας, πάνω κάτω, στο ίδιο «σταυροδρόμι της ιστορίας που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με την οικονομική δυσπραγία άμεσα συνυφασμένη με την εξωτερική πολιτική της χώρας». Κέντρον, πρώτη σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος και από την κυβέρνηση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη. Ολόγυρα ακαδημαϊκοί, καθηγητές, πρέσβεις ε.τ., νομικοί και οικονομολόγοι, ιδανικό κοινό για τον sir Basil που ήρθε να πει τις δικές του διαπιστώσεις σε ώτα ακουόντων - για να θυμηθούμε τον τ. πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Ράλλη. «Αφήστε με να τα λέω «φλου»», είπε σε κάποια στιγμή, εννοώντας ότι αποφεύγει τα ονόματα, αλλά όχι τις αλήθειες και τα γεγονότα που μας οδήγησαν σ' αυτό το δύσβατο σημείο της ιστορίας μας. Ηρθε για να ρίξει τις βόμβες γνώσεις και πείρας -κι όχι «ναπάλμ», όπως οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ και τώρα, άλλου τύπου, πάντα ανθρωποκτόνες, στο Ιράκ- και να καταδείξει αυτά που έγιναν κι αυτά που έπρεπε να γίνουν, οξυδερκής παρατηρητής έστω και εξ αποστάσεως... Πρώτη διαπίστωση: «ακόμα δεν πιάσαμε... πάτο στην οικονομία! Εάν εμείς βαρέσουμε «κανόνι» οι Γάλλοι και οι Γερμανοί τραπεζίτες θα είχαν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο»... Αλλη προφητική διαπίστωση: «Το δάνειο πρέπει να αυξηθεί πέραν των 110 δισ.». Και ότι «εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας». Ρίγος και μουρμούρα διέτρεξε το ακροατήριο, γιατί άλλο να τα λένε στα δελτία ειδήσεων και στα καφενεία κι άλλο να τ' ακούς από έναν νομομαθή που έχει επιλεγεί ως σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Ακάθεκτος προχωρεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας, ξεφυλλίζοντας και τις σημειώσεις από το δικό του βιβλίο, ο κ. Μαρκεζίνης, για τις καταστάσεις που μας έφεραν ώς εδώ: την ιδεολογική απομάκρυνση Ευρώπης και ΗΠΑ, την άνοδο της Κίνας και Ιαπωνίας, τις σχέσεις μας με την Τουρκία - «αυτή η νέα Τουρκία που δείχνει το σίριαλ, 9 με 11 (γέλια και αναταραχή στην αίθουσα!) έχει φθάσει στο 75ο επεισόδιο κι έχει δείξει την Αγία Σοφία μόνο μια φορά!» Στην ομιλία του όμως, στη φάση αυτή, πρωταγωνιστούν ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ταγίπ Ερντογάν και το ενδιαφέρον βιβλίο του Νταβούτογλου, «που πρέπει να προσέξουμε τι λέει».
Οι παραινέσεις του Ερντογάν «μην αγοράζετε εξοπλισμό», σημαίνει «εγώ ξοδεύω και για τους... δυο μας»! Στο μίξερ της ευθύνης μπήκαν και οι Αμερικανοί πρόεδροι, από τον Ρέιγκαν, τον Μπους και τον Ομπάμα... Η Κύπρος: «υφίσταται μεγάλες πιέσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ώς και Νομπέλ Ειρήνης του τάζουν να του δώσουν, αλλά εάν η Κύπρος δεχθεί την οικονομική συνεκμετάλλευση, αυτό ισοδυναμεί με παραχώρηση...», προειδοποιεί ο ακαδημαϊκός κ. Β. Μαρκεζίνης. Ανατρέχει, -ώς και βίντεο από τη Βουλή έδειξε-, στις εποχές εκείνες που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «έβαλε πρώτος γκολ» 1-0, με την ένταξη της Ελλάδος στην Κοινή Αγορά και ο Ανδρέας Παπανδρέου ισοφάρισε, 1-1 με το «η Ελλάς ανήκει στους Ελληνες» έναντι του «ανήκομεν στη Δύση». Είπε και ανέκδοτο, ζητώντας «συγγνώμην» από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος το άκουσε με έκφραση παίκτη του πόκερ - για έναν άνθρωπο που πήγε σε διεθνή «οίκο ανοχής», βρήκε άριστη οργάνωση, αλλά όχι... γυναίκα!
Και τι πρέπει να γίνει; Προτάσεις και υπενθυμίσεις κάνει ο κ. Μαρκεζίνης, γι' αυτό είναι σοφός. Τίποτα δεν περιμένει, τίποτα δεν ελπίζει, όπως ο Καζαντζάκης. «Α, ναι, υπάρχει η ελπίδα να δοθεί ξανά ο 13ος μισθός!». Η ειρωνεία δεν οδηγεί πουθενά, ενώ η μνήμη... Λάβρος εναντίον των «μυστικών κονδυλίων» και των αποδείξεων που καταστρέφονται, ο κ. καθηγητής. «Τι θέλουμε τα ΜΗΚΟ, τα ΕΛΙΑΜΕΠ, να πω κι άλλα;»... Σούσουρο στην αίθουσα. «Να μη λέμε τις «μισές» αλήθειες», συνεχίζει. «Τι θα πει «Ολοι φάγαμε»; Λίγοι έφαγαν ψίχουλα, οι άλλοι, οι πολλοί, έφαγαν τον αγλέουρα!». Κύμα χειροκροτημάτων και ιλαρότης στην αίθουσα! Ο χάρτης των νομών Εβρου και Ροδόπης εμφανίζεται στον πίνακα πίσω του, και, ως επιτελάρχης, ο κ. Μαρκεζίνης εξηγεί πόσο γρήγορα μπορούν να φθάσουν τουρκικές δυνάμεις στον βόρειο Εβρο, ενώ οι δυνάμεις αναχαιτίσεως χρειάζονται διπλάσιο χρόνο... Κατανοώντας την ανησυχία του κοινού ο ομιλητής προχωρεί στο τέλος της ομιλίας του. «Εάν τα μέσα ενημέρωσης δεν πάψουν να παρουσιάζουν ειδήσεις και σχόλια, δημιουργώντας σύγχυση, εάν οι πολιτικοί μας δεν αντιληφθούν ότι, όπως τα τρόφιμα, έτσι και αυτοί έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια της... Βουλής, εάν δεν αποφασίσουμε ότι πρέπει οι Ελληνες να χαράσσουμε την εξωτερική μας πολιτική, και όχι οι ξένοι, τον λόγο θα τον πάρει ο λαός!
Γιατί ο λαός δεν θέλει εξεταστικές επιτροπές, δίκες και εκδίκηση, αλλά τιμωρία όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Θέλει δικαιοσύνη και αλλαγή. Αλλιώς, η αλλαγή θα 'ρθει από το πεζοδρόμιο!».
Σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα και ακολούθησε μετακίνηση πληθυσμού προς τον κ. Βασίλη Μαρκεζίνη και τον κ. Πάνο Λασκαρίδη για συγχαρητήρια.
Τάραξε τα νερά ο πολύπειρος καθηγητής και απέδειξε ότι η σοφία, η γνώση, η πείρα, τα πτυχία, οι τίτλοι, στην κατάληξή τους συμπίπτουν απόλυτα με τη γνώμη του κάθε Ελληνα, σαν αυτούς που τους σταματούν στον δρόμο με τα μικρόφωνα, τους ρωτούν και εκείνοι απαντούν, ακριβώς αυτό: Δικαιοσύνη και όχι όλα τα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αλλιώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου