Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Η EUROPOLITIQUE σε πρωτοσέλιδη αντ/ση της Sarah Collins από το Λουξεμβούργο με τίτλο «Δύσκολη υπουργική διαβούλευση στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας» αναφέρει ότι χθες στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσαν να έρθουν σε μία συμφωνία πάνω σε ένα σύνολο κανόνων που στόχο έχουν να ελέγξουν το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη αλλά και σε όλη την Ε.Ε.  Το προσχέδιο της έκθεσης που θα παρουσιαστεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Οκτωβρίου σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση, προτείνει μία στρατηγική πέντε σημείων με στόχο τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών ενώ προβλέπει και επιβολή κυρώσεων για τα κράτη – παραβάτες και μία πιο αυστηρή επιτήρηση των γενικότερων οικονομικών πολιτικών. Το σχέδιο αυτό αποκαλύπτει ωστόσο και σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και αρκετά κράτη –μέλη (ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία) επιθυμούν αυτόματες κυρώσεις για τις χώρες που δεν μειώνουν αρκετά γρήγορα τα ελλείμματα και το χρέος τους. Η Γαλλία ωστόσο επιθυμεί τη διατήρηση ενός πολιτικού ελέγχου πάνω στη διαδικασία και αντιτίθεται στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων, χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία.
Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, δήλωσε προσερχόμενος στο Λουξεμβούργο, ότι τα κράτη μέλη δεν υποστηρίζουν ένθερμα τις μεταρρυθμίσεις και πρόβλεψε μία συζήτηση πολύ έντονη σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. «Έχουμε ανάγκη από όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένες κυρώσεις. Ένας μεγάλος αριθμός κρατών εμφανίζει δισταγμούς αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης που αντιμετωπίσαμε την περασμένη άνοιξη τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία κρίση χρέους».
Το προσχέδιο της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συστήνει να απειλούνται τα κράτη μέλη με κυρώσεις εάν δεν μειώνουν το χρέος τους αρκετά γρήγορα, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και σύστημα προειδοποιήσεων από την πλευρά της Επιτροπής ή του Συμβουλίου ενώ για τις χώρες της ευρωζώνης προβλέπονται και πρόστιμα.
Ένα άλλο θέμα στο οποίο δεν έχουν ακόμα καταλήξει είναι εκείνο της διαχείρισης των κρίσεων. Η Γερμανία αντιτίθεται στη δημιουργία ενός νέου ταμείου διάσωσης, αφού το υπάρχον ταμείο ευρωπαϊκής οικονομικής σταθεροποίησης ύψους 440 δις θα λειτουργήσει μέχρι το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου