Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ευρωπαίοι αγοράζουν σπίτια στη Βόρειο Ήπειρο από αλβανικό γραφείο - Η Αθήνα ακούει; Οι αντιπροσωπευτικοί φορείς κινητοποιούνται;


Διάθεση για περιπέτεια ή έξυπνη επένδυση; Όλο καιπερισσότεροι ξένοι αγοράζουν παραθαλάσσιες κατοικίες στην Αλβανία και δεν είναι μόνο η τιμή που παίζει ρόλο στην απόφασή τους. Ωστόσο υπάρχουν και κίνδυνοι. Η Αλβανία παραμένει στην πραγματικότητα μια άγνωστη χώρα για τους περισσότερους Ευρωπαίους. Το τελευταίο διάστημα όμως όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στην Αλβανία. 
Ο Σβεν Όγκλαντ από την Νορβηγία αγόρασε πέρυσι μια παραθαλάσσια κατοικία στους Αγίους Σαράντα. «Ήξερα μόνο πως στην Αλβανία υπάρχει μαφία και είχα ακούσει πολύ άσχημες ιστορίες. Η γυναίκα μου με παρακίνησε να κάνουμε μια φορά διακοπές εκεί. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως η χώρα είχε ένα θαυμάσιο κλίμα, λίγους τουρίστες και καλό φαγητό. Για εμάς από την Νορβηγία δεν ήταν δύσκολο να φθάσουμε στην Αλβανία. Παλιότερα είχαμε ένα εξοχικό στη Βραζιλία» λέει.

Εκτός από τους Νορβηγούς για αγορές ακινήτων στην Αλβανία ενδιαφέρονται ακόμα Σουηδοί, Δανοί, Γάλλοι και Πολωνοί. Από πέρυσι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο και οι Ουκρανοί. Για 400 ξένους αγοραστές κάνει λόγο ο Ίλιρ Κονόμι, διευθυντής της εταιρείας ακινήτων Albanian Property Group.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα μετά το Brexit έχει σημειωθεί μια αύξηση της ζήτησης κατά 15%, συμπληρώνει. Κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση στην Αλβανία αυξάνεται. Το καλοκαίρι του 2015 πάνω από 620.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα των μόλις τριών εκατομμύριων κατοίκων. 

Χαμηλές τιμές, αλλά προσοχή…

Η Αλβανία γίνεται ολοένα και πιο γνωστή μέσα από το ίντερνετ και ειδικές τουριστικές σελίδες. «Οι καλές τιμές προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο. Μια εξοχική κατοικία κυμαίνεται από 30.000 έως 60.000 ευρώ. Με τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν στην Ευρώπη πολλοί θεωρούν πως είναι μια καλή επένδυση» λέει ο Ίλιρ Κονόμι.

Οι χαμηλές τιμές έπεισαν και τον Χανς Ντίτερ Μπλάζερ από το Μόναχο να αγοράσει ένα σπίτι στους Αγίους Σαράντα. Η περιοχή έχει μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα, κυρίως γιατί το αεροδρόμιο της Κέρκυρας εξυπηρετεί τους τουρίστες.

Οι αγορές όμως στην Αλβανία κρύβουν και κάποιους κινδύνους. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές αυθαίρετες κατοικίες και για το λόγο αυτό συνιστάται μεγάλη προσοχή στα συμβόλαια. Ακόμα δεν υπάρχει Εθνικό Κτηματολόγιο και η γραφειοκρατία είναι μεγάλη.

Και για τον Ίλιρ Κονόμι η έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την προσέλκυση τουριστών που θα είχαν ενδιαφέρον να επενδύσουν. Πολλοί Αλβανοί ελπίζουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαίου, αλλά μέχρι τότε θα έχουν χαθεί πολλοί αγοραστές. Για τον Σβεν Όγκλαντ από την Νορβηγία η χώρα στην οποία αγόρασε το εξοχικό του «είναι μια χώρα αναπτυγμένη αλλά και αναπτυσσόμενη σε πολλούς τομείς». 


Λιντίτα Αράπι / Μαρία Ρηγούτσου 



Deutsche Welle


Η θέση του ΕΣΒΗ 1914:
Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλε - Γερμανικό Κύμα) μας ενημερώνει για Ευρωπαίους (έναν Νορβηγό και έναν Γερμανό) που αγόρασαν με φτηνό αντίτιμο κατοικίες στην... Αλβανία και συγκεκριμένα στους Άγιους Σαράντα. 
Με αυτόν τον τρόπο ο διευθυντής της εταιρείας ακινήτων Albanian Property Group (Όμιλος Αλβανικής Περιουσίας) Ίλιρ Κονόμι, διαφημίζει ξεδιάντροπα - προειδοποιώντας πάντως και για τις παγίδες - την αγοραπωλησία γης που ανήκει στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Οι Άγιοι Σαράντα, τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή, έως το 1991 κατοικούνταν στο μεγαλύτερο ποσοστό από ελληνικό πληθυσμό. Στη συνέχεια ακολούθησε η γνωστή πληθυσμιακή αλλοίωση. 
Στα τέλη του 2015 ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα διαπληκτιζόταν ανοικτά με τον προκάτοχο του Σαλί Μπερίσα για το ποιος κουβάλησε στην περιοχή περισσότερους εποίκους για να επιτελέσουν την δημογραφική αλλοίωση. 
Παράλληλα όμως με την δημογραφική αλλοίωση, όπως ήταν φυσικό ήρθε και η υφαρπαγή ιδιοκτησιών. 

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για αγορά κατοικιών από ξένους στους Άγιους Σαράντα, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτές οι κατοικίες είναι εντός ή εκτός της πόλης.
Το πιθανότερο είναι αυτές οι κατοικίες να βρίσκονται στην παραθαλάσσια ζώνη μεταξύ Αγίων Σαράντα και Εξαμιλίων, η οποία από το 2000 γνωρίζει οικοδομικό οργασμό. 
Μεγάλο τμήμα της ζώνης αυτής (γνωστό και ως Μπερντενέσι) ανήκε στην ελληνική κοινότητα της Τσούκας, η οποία διοικητικά υπαγόταν στην αναγνωρισμένη Ελληνική Μειονοτική Επαρχία Αλύκου. 
Με τη νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας όμως, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2014, παρόλο που το σύνολο της Επαρχίας Αλύκου εντάχθηκε στον νέο Ελληνικό Μειονοτικό Δήμο Φοινίκης, εντούτοις η κοινότητα Τσούκας προσαρτήθηκε στον Δήμο Αγίων Σαράντα, του οποίου ο πληθυσμός αλλοιώθηκε ολοκληρωτικά στην εθνική του σύσταση κατά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. 
Με αυτόν τον τρόπο ο νέος μειονοτικός Δήμος Φοινίκης αλλά και γενικότερα το τμήμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που είναι αναγνωρισμένο από το αλβανικό κράτος (αφού η Χιμάρα δεν αναγνωρίζεται ως ελληνική μειονοτική περιοχή), δεν έχουν έξοδο στη θάλασσα του Ιονίου!
Συνεπώς για κάθε τι που νομοθετείται και αποφασίζεται για την παραλιακή ζώνη από τον Λογαρά της Χιμάρας έως τα Εξαμίλια, η τοπική αυτοδιοίκηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο. 
Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι και οι Έλληνες αιρετοί που πέρασαν από τις Μειονοτικές Επαρχίες δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε σχετικά με το ιδιοκτησιακό όλα αυτά τα χρόνια...

Εν τω  μεταξύ το άρθρο της Ντόιτσε Βέλε κάνει σαφή αναφορά στην έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου στην Αλβανία, έναν παράγοντα που οι Αλβανοί καλοθελητές μπορούν να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Με την αγορά κατοικιών από ξένους σε ιδιοκτησίες που ανήκουν κανονικά στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, διεξάγεται από από τα αλβανικά μεσιτικά γραφεία ένα ιδιότυπο "ξέπλυμα (και ξεπούλημα) γης"!
Η Αθήνα ακούει;;;
Οι αντιπροσωπευτικοί φορείς - Κόμματα, Δήμοι κλπ - κινητοποιούνται;;;


(Σημείωση:Η φωτογραφία που παραθέσαμε, λήφθηκε πριν από πέντε χρόνια και απεικονίζει την παραλία της Τσούκας που μετατράπηκε σε νότιο προάστιο της πόλης των Αγίων Σαράντα)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου