Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ιταλοί και Αλβανοί «σβήνουν» την Ελληνικότητα μνημείων στη Β. Ήπειρο!


AGIOI TESSARAKONTA MARTYRES.
• Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο Αλβανών και Ιταλών για να «σβήσουν» κάθε τι που αποδεικνύει την Ελληνικότητα μνημείων σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου. 
Ενθαρρυμένοι από την αδράνεια και την αδιαφορία του Ελληνικού κράτους, που επιτείνονται επί ημερών της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, επεκτείνουν συνεχώς τη συνεργασία τους: Μετά τις αρχαιολογικές έρευνες στο Βουθρωτό από ομάδα του Ιταλού αρχαιολόγου Ουγκολίνο, το νέο «πεδίο» δράσης, περιλαμβάνει το Ορθόδοξο Χριστιανικό μοναστήρι των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (φωτό 1η σελίδα), που συνδέεται άμεσα και με την ιστορική και Ελληνική ονομασία των Αγίων Σαράντα. 
Το μοναστήρι δεσπόζει στη ράχη της πόλης, είναι εγκαταλειμμένο και αλειτούργητο επί δεκαετίες, καθώς είχε βομβαρδιστεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς. Οι Ιταλοί, εκμεταλλευόμενοι την απάθεια των Ελληνικών και Εκκλησιαστικών Αρχών (άγνωστες βέβαια παραμένουν οι κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως να έχει προβεί ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος), προχώρησαν σε σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αγίων Σαράντα και του Δήμου Μπρίντιζι, για την αναστήλωση του Μοναστηριού. Ήδη έχει επισκεφθεί την περιοχή αντιπροσωπεία του Ιταλικού Δήμου, την οποία υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίων Σαράντα Στεφάν Τσίπα, μαζί με τον βουλευτή Κότσο Κοκδήμα. 
Επικεφαλής της Ιταλικής αντιπροσωπείας ήταν ο Αντώνιο Ινγκρόσο, Νομικός Εκπρόσωπος της Εταιρείας «PROCESSISPECIAL», ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για το Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας που αναπτύσσεται!
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην κίνηση αυτή, είναι η παρουσία στην υπογραφή των πρωτοκόλλων συνεργασίας   συνεργασίας, του Ιταλού Προξένου Τιμής στο Αργυρόκαστρο. 
Το ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφτηκε  μεταξύ των δυο δήμων Αγίων Σαράντα και Μπρίντιζι και το δεύτερο μεταξύ της Εταιρείας Ινγκροσο και του Αλβανικού Ιδρύματος «Xoxa» για την ανακαίνιση του Μοναστηριού των  Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Οι έρευνες στο Βουθρωτό 
Η κίνηση των Ιταλών και η συνεχιζόμενη προσπάθεια διείσδυσης στο χώρο που διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα προβληματίζει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, δεν συγκινεί όμως τις Ελληνικές αρχές, οι οποίες είχαν και έχουν κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να περιφρουρήσουν την Ελληνικότητα των αρχαιολογικών χώρων, όπως στη Φοινίκη, την Αντιγόνεια της Δρόπολης Αργυροκάστου κ.α. 
Οι Αλβανικές αρχές εργάζονται συστηματικά για την εξάλειψη κάθε στοιχείου που δείχνει την ελληνικότητα των περιοχών, προτιμώντας να δώσουν στα μνημεία Ρωμαϊκό και Ιλλυρικό χρώμα, που τους «διευκολύνει» στα εθνικιστικά σχέδια. 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που γνωρίζουν καλά τον Βορειοηπειρωτικό χώρο, Αλβανός που είχε ορισθεί τοποτηρητής στης αρχαιολογικές έρευνες, επιχειρεί να εξαφανίσει κάθε ελληνική επιγραφή σε μαρμάρινες κολώνες και πέτρες, μη μπορώντας να τις καλύψει διαφορετικά με άλλες που να παραπέμπουν σε Ρωμαϊκές ή Ιλλυρικές κατασκευές!
Παραμένει άγνωστο βέβαια κατά πόσον η Ελλάδα, είτε δια μέσου των Προξενικών της Αρχών, είτε δια μέσω των επιστημονικών της φορέων, παρακολουθεί τη δράση και κυρίως τις μεθοδεύσεις Αλβανών και Ιταλών που τους ενώνει η «επιθυμία» να οικειοποιηθούν δημιουργήματα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα οποία αποδεικνύουν τη διαχρονική Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. 
Εκείνο που όμως δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, είναι ότι η Ελλάδα έχει περιοριστεί στην καλύτερη των περιπτώσεων σε «παρατηρητή» εξελίξεων που μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα και την ιστορική αλήθεια δεν εξυπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου