Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σκληρό πόκερ μεταξύ Ρωσίας - Αραβικού Συνδέσμου & ΟΗΕ στην Συρία


Συριακά τεθωρακισμένα του Στρατού βομβάρδισαν την κεντρική πόλη Χάμα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε σημεία που συνεχίζεται η αντίσταση κοσθοφόρων και αντικαθεστωτικών.  
Την ίδια ώρα, οι συριακές δυνάμεις ξεκίνησαν πάλι σήμερα τον βομβαρδισμό των κεντρικών επαρχιών Χάμα και Χομς και των βόρειων περιοχών στο Χαλέπι διαλύοντας πυρήνες αντίστασης ισλαμιστών μισθοφόρων.
Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης  πορσβάλουν και μια περιοχή στη συνοικία Μαράα στο Χαλέπι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν προβλέπει έναρξη της αποχώρησης των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα και τις περιοχές γύρω από αυτά, ως σήμερα, ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός 48 ώρες αργότερα, αλλά και ταυτόχρονη παύση πυρός από την πλευρά των ισλαμιστών οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν εάν ο Άσαντ δεν αποσύρει τις δυνάμεις του και τα άρματα μάχης από τις πόλεις και γύρω από αυτές. Πρτοφανώς νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με τον αφελή Καντάφι: Να φύγουν οι κυβερνητικοί για να καταλάβουν οι ισλαμιστές τις θέσεις τους!
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Κόφι Ανάν, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να τεθούν όροι για τον τερματισμό της βίας στη χώρα αυτή, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προταθεί για να σταματήσει η αιματοχυσία μετά από 13 μήνες συγκρούσεων εξακολουθεί να ισχύει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τον ειδικό απεσταλμένο του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Κόφι Άναν να εντείνει τις πιέσεις του στη συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να τηρήσει τα προβλεπόμενα από το ειρηνευτικό σχέδιο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ανάν, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η συριακή αντιπολίτευση και οι χώρες οι οποίες τη στηρίζουν θα πρέπει επίσης να λάβουν κατεπειγόντως μέτρα για να διασφαλίσουν την εκεχειρία», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Λαβρόφ καλεί τον Ανάν να αυξήσει τις πιέσεις του προς τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Source : defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου