Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η Στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου ( Μέρος IV)


ΠΕΡΙ ΤΑΚΤΙΚΩΝ

1. Κανένα πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν είναι μεγαλύτερο από την ταχύτητα. Μιά δυναμική αιφνίδια εμφάνιση εκεί που δεν το περιμένει ο εχθρός τον φοβίζει και τον αποσυντονίζει

2. Ολες οι τακτικές ένα μόνο επιδιώκουν : τη διείσδυση στην παράταξη του εχθρού. Αυτό ισχύει τόσο στο ναυτικό πόλεμο όσο και στον πόλεμο στην ξηρά.

3. Μιά στατική αμυντική παράταξη είναι πάντα τρωτή. Από την στιγμή που θε διεισδύσει κάποιος σε ένα σημείο, κάθε άλλη θέση της φάλαγγας είναι ευάλωτη.

4. Να είσαι πολύ προσεκτικός μέχρι την κρίσιμη στιγμή. Κατόπιν χτύπα με όλη την δύναμη που διαθέτεις.

5. Χρειαζόμαστε νίκη σε ένα μόνο σημείο του πεδίου, εφόσον αυτό είναι το κρίσιμο σημείο.

6. Πολεμάμε με μιά πτέρυγα στήριξης και με μια που επιτίθεται. Σκοπός της πρώτης είναι να παραλύσει την πτέρυγα του εχθρού που είναι απέναντί της. Σκοπός της τελευταίας είναι να χτυπήσει και να διεισδύσει.

7. Ομοια με τον πυγμάχο ο οποίος υπομονετικά περιμένει πότε θα ρίξει την καθοριστική γροθιά του , έτσι και ο στρατηγός κρατάει το αποφασιστικό του κτύπημα , προσέχοντας να μην το εξαπολύσει ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά.

8. Ο σκοπός ενός αρχικού ελιγμού είναι να προκληθεί ο εχθρός ώστε να δράσει πρόωρα.

9. Οι αξιωματικοί οδηγούν από την πρώτη γραμμή. Πώς θα ζητήσουμε από τους στρατιώτες μας να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους , όταν οι ηγέτες δειλιάζουμε μπροστά στον κίνδυνο ;

Source : The Virtues of War

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου