ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
1. Προς τον Πτολεμαίο , στην Έφεσο :
Πάντα να επιτίθεσαι. Ακόμα κι όταν βρίσκεσαι σε άμυνα , να επιτίθεσαι. Ο επιτιθέμενος στρατός έχει την πρωτοβουλία και έτσι κατευθύνει τη δράση. Η επίθεση κάνει τους άνδρες γενναίους. Η άμυνα τους κάνει δειλούς. Αν μάθω ότι δικός μου αξιωματικός κράτησε αμυντική στάση στο πεδίο, ο εν λόγω αξιωματικός δε θα αναλάβει ποτέ ξανά διοίκηση κάτω από μένα.
2. Προς τον Πτολεμαίο , στην Αίγυπτο :
Οταν συνδιασκέπτεσθε , να αναλογίζεστε εκστρατείες και όχι μάχες , πολέμους και όχι εκστρατείες , την τελευταία κατάκτηση και όχι πολέμους.
3. Προς τον Περδίκκα, στην Τύρο :
Αναζήτησε την αποφασιστική μάχη. Ποιό το όφελος να κερδίσουμε δέκα άχρηστες χωρίς καμμία συνέπεια , αν χάσουμε αυτή που μετράει ; Θέλω να δίνω μάχες που αποφασίζουν την τύχη αυτοκρατοριών.
4. Προς τον Σέλευκο, στην Συρία :
Είναι εξίσου σημαντικό να κερδίζεις ηθικά όσο και στρατιωτικά. Με αυτό εννοώ ότι οι νίκες μας πρέπει να σπάζουν το ηθικό του εχθρού και να του αφαιρούν κάθε ελπίδα ότι μπορεί να μας αντιμετωπίσει ξανά. Δεν επιθυμώ να κάνω τον ένα πόλεμο μετά τον άλλο, αλλά μέσω του πολέμου να δημιουργήσω μια ειρήνη η οποία δε θα επιτρέψει καμμία εξέγερση.
Source : The Virtues of War
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου