Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Ισλαμική αλληλεγγύη στις επιδώξεις της ευρωπαϊζουσας Τουρκίας

Κοστούμι  στα μέτρα της τουρκικής πλευράς, συνιστά το ψήφισμα-απόφαση της έβδομης συνόδου της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία. Σε ένα διεθνές πολιτικό φόρουμ, στο οποίο ενίοτε υποστηρίζονται οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, το ψήφισμα εκφράζει τις επιδιώξεις της Άγκυρας με φόντο τα σημερινά δεδομένα.

Στο ψήφισμα σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Πρώτο, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «οι έρευνες των Ε/κ για φυσικό αέριο και πετρέλαιο επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό».
Δεύτερο, υποστηρίζεται η πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για τη δημιουργία μιας επιτροπής υπό την εποπτεία των ΗΕ για το θέμα του φυσικού αερίου.
Τρίτο, υποδεικνύεται ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, «δεν πρέπει να είναι ‘’ανοικτού τέλους’’».
Τέταρτο, στηρίζει μια συμφωνία «για μια δίκαιη, μόνιμη ομοσπονδιακή λύση στη βάση της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας όπου θα συνεχίζονται οι συμφωνίες εγγυήσεων» και αντικρίζει θετικά τις «θετικές προτάσεις της τ/κ πλευράς».Στο περιεχόμενο του ψηφίσματος γίνεται αναφορά σε τ/κ «κράτος» και έκκληση όπως διευρυνθούν οι σχέσεις με αυτό αλλά και να στηριχθεί η άρση των λεγόμενων εμπάργκο.
Σε περίπτωση μη επίτευξης λύσης, ο ΟΙΔ κάνει έκκληση αλληλεγγύης των ισλαμικών χωρών, ώστε οι Τ/κ να ενοποιηθούν με τον κόσμο και να μην είναι «όμηροι».
Τις εργασίες της συνόδου παρακολουθεί τ/κ αντιπροσωπεία υπό τον ‘’πρόεδρο’’ της ψευδοβουλής, Χασάν Μπόζερ. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.
Ο ΓΓ της Κοινοβουλευτικής Ενωσης, Μαχμούτ Ερόλ Κιλίτς, δήλωσε ότι οι Ε/κ επισκέφθηκαν την Ινδονησία και είχαν επαφές με τον ΥΠΕΞ της χώρας, ενώ σε κάθε σύνοδο είναι παρόντες Ε/κ που γνωρίζουν την αραβική και περσική γλώσσα, οι οποίοι έχουν επαφές και διανέμουν φυλλάδια σε αντίθεση με την Τ/κ αντιπροσωπεία η οποία στερείται αραβόφωνων.
Κατά τις εργασίες, ο τουρκικής καταγωγής νυν ΓΓ της Κοινοβουλευτικής Ενωσης, Μαχμούτ Ερόλ Κιλίτς, επανεκλέγηκε στην ίδια θέση.

Τσιτσέκ: «Να μη θυματοποιηθούν οι Τ/Κ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣτης Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, μιλώντας στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του ΟΙΔ, ανέφερε πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης το πρώτο εξάμηνο του 2012, στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Τσιτσέκ ανέφερε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσει η αδικία της μη λύσης του τ/κ λαού που έχει αποδείξει με τον πιο περίτρανο τρόπο τη βούλησή του για λύση. Αυτή η στήριξη, με τις αποφάσεις του ΟΙΔ, θα συνεχισθεί με αυξανόμενες εφαρμόσιμες επενδύσεις στους τομείς του αθλητισμού, της παιδείας και του εμπορίου που θα βοηθήσουν ώστε να μην φορτωθεί το κόστος της μη λύσης η τ/κ πλευρά και με την απέναντι πλευρά, που θα αποδείξει ότι ακολουθεί μια ρεαλιστική στάση, να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση». Ο κ. Τσιτσέκ έκανε αναφορά σε 150.000 «μουσουλμάνους Τούρκους» που ζουν στη Δυτική Θράκη, μια μειονότητα -όπως είπε- που δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα που δικαιούται με βάση διεθνείς συμφωνίες. Ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε εκτενή αναφορά και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις μουσουλμανικές χώρες μετά την «Αραβική Ανοιξη».
Source : http://www.philenews.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου