Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ανεξαρτησία της Σκωτίας εως το 2014

Η κυβέρνηση της Βρετανίας πρόκειται να δώσει στη Σκοτία τη δυνατότητα να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι αίροντας όλα τα σχετικά νομικά εμπόδια, καλεί ωστόσο τη Σκοτία να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός αρμόδιος για τα θέματα Σκοτίας, Μάικλ Μουρ, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία θα είναι αντισυνταγματική χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα πρέπει να είναι απλό και αποφασιστικό, κατά προτίμηση του ίδιου με ερώτημα ένα «ναι» ή «όχι» στην ανεξαρτησία.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, από το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) που επικρατεί στο τοπικό Κοινοβούλιο (το Χόλιρουντ), επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στο δημοψήφισμα το φθινόπωρο του 2014.

Την πρόθεσή του για να ζητήσει τη λαϊκή ψήφο για αυτό το ζήτημα την είχε εκφράσει τον περασμένο Οκτώβριο στον Guardian προσδιορίζοντας το ερώτημα σαν «ανεξαρτησία ή οικονομική αυτονομία» από τη Βρετανία.

Η σχετική πρόταση θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ άλλη μία διαβούλευση έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελεύθερων.

Παραταύτα, ο επικεφαλής του SNP στο βρετανικό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι προσπαθεί να υπαγορεύσει τους όρους, το ερώτημα και την ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η υφυπουργός για τα θέματα Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, παρά την άρνηση του πρωθυπουργού ότι επιδιώκει την παρέμβαση.

Άλλο ένα σημείο τριβής είναι η επιθυμία του SNP να συμμετέχουν στην ψηφοφορία και ανήλικοι άνω των 16 ετών.

Η Σκοτία εντάχτηκε στο Ηνωμένο Βασιλείο την 1η Μαΐου 1707 μετά από μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων και πολέμων.
Source : in.gr

1 σχόλιο:

 1. ----- Προωθημένο μήνυμα -----
  Απο: Μιχαήλ Επιφανίδης
  Προς: "ethnikathemata@googlemail.com"
  Στάλθηκε: 10:30 μ.μ. Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012
  Θεμα: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΟΤΑΜΟ ΓΙΑ ΤΑ 17 ΜΕΤΡΑ ΠΛΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΤΑ 24 ΜΕΤΡΑ, ΩΣ ΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΑΡΧΙΚΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΗΛΕ –ΑΣΤΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 7-1-2012, ΗΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗ, ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΜΕΝΕ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΤΕΤΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ , ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΤΙ , Η ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΟΤΑΜΟ, ΕΦΤΙΑΧΝΌΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ, ΓΙΑ ΠΛΑΤΟΣ 24 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ 18 ΜΕΤΡΑ , ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΤΕΘΟΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΓΕΦΥΡΩΜΑΤΩΝ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ, ΠΟΥ ΕΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ , ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ , ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η ΤΑΦΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 ΜΕΤΡΑ ΠΛΑΤΟΣ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ Η ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟΣ ΓΙΑ 17 ΜΕΤΡΑ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑΤΩΝ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΑΥΤΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΚΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ . ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΜΕ ΤΙΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΡΙΣΘΕΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΣΤΑ 24 ΜΕΤΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή