Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην σημερινή οικονομική κρίση

Ο κ. Παπανδρέου κατά τη συζήτησή του με Μέρκελ και Σαρκοζί δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο κτλ. Από πίσω και ο κ. Βενιζέλος με τις ίδιες διαβεβαιώσεις (απλώς πιο φλύαρες). Τι αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις; Το Μεσοπρόθεσμο είναι νόμος του κράτους. Ο πρωθυπουργός της χώρας υπόσχεται σε ξένους ηγέτες ότι θα τηρήσει το νόμο; Τι νόημα έχει το θέατρο;
Σ’ εμάς τι υπόσχεται ο κ. Παπανδρέου; Θα κόψει τις περιττές κρατικές δαπάνες; Και αν τις κόψει, γιατί δέχτηκε την εισήγηση του κ. Βενιζέλου να επιβάλει τον παρανοϊκό νέο φόρο στα ακίνητα;
Δεν έχω πια καθόλου εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου. Υποθέτω ότι και πολλοί άλλοι έχουν παρόμοιο πρόβλημα. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη και δεν πιστεύω ότι μπορούν πια να είναι χρήσιμοι στην Ελλάδα. Καλύτερα να παραχωρήσουν τη θέση τους σε άλλους.
Μολονότι είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά, ομολογώ ότι μου πέρασε από το μυαλό ότι ο κ. Βενιζέλος διπλασίασε αιφνιδίως τον παρανοϊκό νέο φόρο στα ακίνητα προκειμένου να εξωθήσει μερικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για να προκληθεί κρίση που θα οδηγήσει σε εκλογές και θα τον απαλλάξει από την ευθύνη της οικονομίας. Τραβηγμένο; Ασφαλώς, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου πέρασε από το κεφάλι. Τόση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.
Για σκεφτείτε: Σήμερα, Πέμπτη, που γράφω αυτό το σημείωμα, 20 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων Μέρκελ, Σαρκοζί και Παπανδρέου ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, μπορώ να αγοράσω το ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που λήγει το Μάρτιο του 2012 στο 53% της ονομαστικής του τιμής. Με άλλα λόγια, αν πίστευα τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, θα μπορούσα να διπλασιάσω τα λεφτά μου σε μόλις 6 μήνες. Θα ξόδευα 53 για να αγοράσω το ομόλογο του Μαρτίου 2012 τώρα, και θα εισέπραττα 100 συν κουπόνι 4,5 το Μάρτιο. Για να βοηθηθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσουν συνείδηση του τι σημαίνει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, προτείνω στον κ. Βενιζέλο να εισηγηθεί την πληρωμή της αποζημίωσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με ομόλογα Μαρτίου 2012.
Θα μπορούσε επίσης ο κ. Βενιζέλος να αποδεχτεί ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μπορούν να εξοφλούνται με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν εντός της προσεχούς διετίας. Θα δημιουργούνταν αγορά για τα ομόλογα αυτά και η τιμή τους θα ανέβαινε. Διότι οι πολίτες θα έσπευδαν να αγοράσουν τα φθηνά ομόλογα για να εξοφλήσουν πολύ μεγαλύτερες φορολογικές υποχρεώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, αν είναι ειλικρινής και είναι βέβαιος ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε, δεν έχει να χάσει κάτι, διότι με την αποδοχή των ομολόγων για την πληρωμή των φόρων θα απαλλαγεί της υποχρέωσης να εξοφλήσει τα ομόλογα στο ακέραιο στη λήξη τους. Αν στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι όμως η χρεοκοπία (στα χέρια κάποιου άλλου φαντάζομαι), τότε η πρότασή μου δεν θα του αρέσει, διότι τα φορολογικά έσοδα θα «κουρευτούν» όσο και τα ομόλογα.

Του Στέφανου Μάνου, προέδρου της ΔΡΑΣΗΣ.
Source : citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου