Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ερευνα και καινοτομία : Ως πότε η Ελλάδα θα " τρώει" τα παιδιά της και το μέλλον της ;

Κάτω από τον ευρωπαικό μέσο όρο η Ελλάδα στην έρευνα και καινοτομία Χαμηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι οι δείκτες της Ελλάδας στην έρευνα και την καινοτομία, με τη χώρα μας να σημειώνει μέτριες επιδόσεις στους τομείς αυτούς, σύμφωνα με την Έκθεση «για την ανταγωνιστικότητα στην...


Ένωση της Καινοτομίας» του 2011, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ελλάδα, οι δράσεις για την ανάπτυξη βασίζονται στη χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την εισαγωγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.

Παρόλα αυτά, οι Έλληνες ερευνητές ξεχωρίζουν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και η χώρα καταλαμβάνει την 9η θέση στην Ευρώπη σε αριθμό συμμετεχόντων και σε χρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, που οι επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς προσφέρουν καλύτερες προοπτικές εξόδου από την κρίση, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων κάτι που διευρύνει το χάσμα της με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ε.Ε. παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Οι φορείς με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από έργα του Προγράμματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το Μάρτιο του 2011, είναι: το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ΜΜΕ, 3.373 επιχειρήσεις υπέβαλαν προτάσεις διεκδικώντας 840,81 εκατ. ευρώ. 434 χρηματοδοτήθηκαν με 94,85 εκατ. ευρώ.

Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, η Ελλάδα διαθέτει 4,2 ερευνητές ανά 100 εργαζομένους, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 6,3.

Τέλος, ως προς το ποσοστό επιτυχίας της Ελλάδας κυμαίνεται στο 16,2% (ΕΕ-27: 21,6%). 1.371 προτάσεις προτάθηκαν για χρηματοδότηση, με 1.976 συμμετέχοντες οργανισμούς και 495,31 εκατ. ευρώ η αιτούμενη κοινοτική χρηματοδότηση
Source : bloglines.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου