Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Περί τριτοκοσμικού σκοταδισμού

Η αδυναμία της πολιτικής τάξης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική και κοινωνική κρίση, οδηγεί, το τελευταίο διάστημα, στην ανάπτυξη του τριτοκοσμικού σκοταδισμού.
Αναπτύσσεται σε επίπεδο βάσης αλλά και στελεχών της κοινωνίας και διαμορφωτών της κοινής γνώμης μία επιχειρηματολογία που προετοιμάζει το έδαφος για ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις.
Πίσω από τους πολίτες που γεμίζουν τις πλατείες απελευθερωμένοι από τα κομματικά και συνδικαλιστικά δεσμά αναπτύσσονται σχεδιασμοί με αντιδραστικά χαρακτηριστικά.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι ξένοι και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας αξιοποιούν την κρίση για να ελέγξουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.
Αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα
Οι οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στους ξένους επενδυτές και στους ίδιους τους πιστωτές μας είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ευκαιρίες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση. Επομένως, η θεωρία σύμφωνα με την οποία αξιοποιείται η υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου για την καταλήστευση της χώρας μας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Απλούστατα οι πιστωτές αναζητούν κάποιες εγγυήσεις για τα ολοένα μεγαλύτερα δάνεια που μας προσφέρουν, προκειμένου να πείσουν τους ανήσυχους φορολογούμενους πολίτες των χωρών τους για την ορθότητα των επιλογών τους.
Μεγαλώνει ο αριθμός και εκείνων που επιχειρηματολογούν υπέρ της ρήξης της σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και της μη αναγνώρισης των υποχρεώσεών μας προς τους πιστωτές μας. Σε περίπτωση πραγματοποίησης αυτού του εφιαλτικού σεναρίου θα αποκοπούμε από τις διεθνείς αγορές και θα υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε στη δραχμή, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε βασικές ανάγκες μας.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας είναι της τάξης του 10-11% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τα προς το ζην στην παγκόσμια αγορά και πως χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας για να συγκρατήσουμε την πτώση του βιοτικού μας επιπέδου.
Οι «κακοί ξένοι», οι «αδίστακτοι Ευρωπαίοι», οι «τοκογλύφοι που μας δανειοδοτούν» αποτελούν μέρος μιας επιθετικής και χυδαίας επιχειρηματολογίας, η οποία, εάν επικρατήσει, θα οδηγήσει σε πραγματική εθνική καταστροφή.
Τον τριτοκοσμικό σκοταδισμό εξυπηρετεί και η θεωρία των «κλεφτών» που προέρχονται από τις τάξεις των πολιτικών και ευθύνονται αποκλειστικά για το οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά κυβερνητικά, κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη πλούτισαν παράνομα διευκολύνοντας συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Η απόδοση όμως όλων των ευθυνών στους «κλέφτες» είναι ένα επικοινωνιακό, πολιτικό εφεύρημα για να απαλλαχθούν οι πολίτες από τις δικές τους ευθύνες και να αποτραπεί η κοινή προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση. Φοροφυγάδες, αργόμισθοι, καταπατητές γης και ακινήτων, οπαδοί της ελάχιστης προσπάθειας, καλύπτονται όλοι πίσω από την προκλητικά εύκολη θεωρία των «κλεφτών» για να περάσουν το μήνυμα ότι δεν θα σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί για να βγούμε από την κρίση.
Επιβάλλεται να απαντήσουμε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στον τριτοκοσμικό σκοταδισμό που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, διαφορετικά θα βρεθούμε στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων μόνοι με την δραχμή και τα φαινόμενα οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας που συνδέονται με αυτήν.
Source : http://www.freesunday.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου