Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Νέο κράτος, νέες ισορροπίες στην Αφρική.

Στίς 9 Ιουλίου αναμένεται να γίνει ανεξάρτητο κράτος το Νότιο Σουδάν. Ο πληθυσμός του νέου κράτους είναι κατά πλειοψηφία χριστιανικός. Η ύπαρξη υδρογονανθράκων και στρατηγικών μετάλλων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την γρήγορη οικονομική ανάπτυξη του. Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του Νότιου Σουδάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την ανάληψη του ελέγχου από το σουδανικό στρατό, έπειτα από βίαιες συγκρούσεις, της πόλης Αμπιέι, στο όριο ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο Σουδάν, ανέφερε σε ανακοινωθέν ο Λευκός Οίκος.
Η Ουάσινγκτον απαίτησε από τις Ένοπλες Σουδανικές Δυνάμεις (SAF) "την άμεση παύση όλων των επιχειρήσεων στην Αμπιέι και την αποχώρηση των δυνάμεών τους" από την πόλη αυτή. "Μία άρνηση θα μπορούσε να πλήξει τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στο Σουδάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να παρεμποδίσει την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιτύχει πρόοδο στα κρίσιμα θέματα για το μέλλον του Σουδάν", σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Στο κείμενο καταδικάζεται επίσης η διάλυση, με προεδρικό διάταγμα του Χαρτούμ, της διοίκησης του Αμπιέι.
Στο Χαρτούμ, η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει ότι ο σουδανικός στρατός "πήρε απόψε [χθες βράδυ] τον έλεγχο της πόλης Αμπιέι και απώθησε τα εχθρικά στρατεύματα." "Οι SAF κατέλαβαν την πόλη Αμπιέι", επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή στους κόλπους μιας αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έφθασε την ίδια μέρα για επίσημη επίσκεψη στη σουδανική πρωτεύουσα.
Πολλές πηγές στους κόλπους της Αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν (UNMIS) επιβεβαίωσαν επίσης την πληροφορία.
Στο όριο ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο Σουδάν, η Αμπιέι γνωρίζει μια αναζωπύρωση της βίας μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιανουνάριο για το Νότιο Σουδάν, κατά το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απόσχισης της περιοχής αυτής που αναμένεται να γίνει ανεξάρτητο κράτος στις 9 Ιουλίου.
Ένα δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί επίσης τον Ιανουάριο, προκειμένου το Αμπιέι να επιλέξει την προσάρτησή του στο Βορρά ή το Νοτο, αναβλήθηκε επ΄αόριστον, κυρίως λογω μιας διαφοράς για το δικαίωμα ψήφου των Μισερίγια, μιας φυλής αράβων νομάδων.
Source : infognomonpolitics από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου