Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

" Σχέδιο Μάρσαλ" για τον αραβικό κόσμο

Στήριξη των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσµο, ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας και λύση στο θέµα της διαδοχής του Ντοµινίκ Στρος - Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου: αυτά είναιτα µεγάλαθέµατα στα οποία είναι αφιερωµένη η σύνοδος κορυφής της Οµάδας των Οκτώ (G8) που άρχισε χθεςκαι ολοκληρώνεται σήµερα στην Ντοβίλ, το φηµισµένο νορµανδικό θέρετρο, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Οι ηγέτεςτης Οµάδαςτων Οκτώ (πρόκειται για τις επτά πιο ανεπτυγµένες βιοµηχανικές χώρεςτου κόσµου – ΗΠΑ,Γερµανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία,Καναδάς, Ιαπωνία και τηΡωσία) κάλεσαν χθες τον πρόεδρο της Υεµένης να παραιτηθεί ώστε να αποφευχθείένας εµφύλιος πόλεµος στη χώρα. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Σαναά και ο απολογισµός των νεκρών τις τέσσερις τελευταίες ηµέρες πλησίασε τους 110. Η σύγκρουση διεξάγεται ανάµεσα στη µεγαλύτερηφυλή τηςχώρας και τον πρόεδρο Αλι Αµπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά την Υεµένη εδώ και 33 χρόνια. «Ο πρόεδρος Σάλεχ έχει άµεση ευθύνη για το σηµερινό πολιτικό αδιέξοδο λόγω της άρνησής του ναυπογράψει τησυµφωνία για τη µεταβίβαση της εξουσίας που εκπονήθηκε από το Συµβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίοςείναι ο οικοδεσπότης της συνόδου.Υπέρ της αποχώρησης του Σάλεχ από την εξουσία τάχθηκε και η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ντοβίλ. Σήµερα οι ηγέτες του G8 αναµένεται ότι θα υποστηρίξουν προγράµµατα αρωγής για την Τυνησία και την Αίγυπτο. Η Βρετανίαανακοίνωσε πακέτο βοήθειας 110 εκατ. στερλινών (126,5 εκατ.ευρώ) προς τις χώρες αυτές.

Οσον αφορά τηνηγεσία του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές χώρεςµέλη του G8 ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας για έναν ευρωπαίο υποψήφιο, σε µια περίοδο που οι αναδυόµενες οικονοµίες, όπως η Ινδία και η Κίνα θέλουν να έχουν µεγαλύτερο λόγο στο ΔΝΤ. Σύµφωνα πάντως µε τις πληροφορίες πουυπήρχαν χθες, στο σχέδιοτου τελικού ανακοινωθέντος τηςσυνόδου δεν εκφράζεται υποστήριξη προς τη γαλλίδα υπουργό Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι τοφαβορί µεταξύ τωνΕυρωπαίων για την ηγεσία του ΔΝΤ. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πάντως ότιτο ζήτηµα της διαδοχής στην ηγεσία του ΔΝΤ δεν είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη Σύνοδο. Η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι µπορεί ναυπάρξουν διενέξεις γύρω από το όνοµα της Λαγκάρντ, καθώς το Πεκίνο ζήτησε «δηµοκρατική διαβούλευση» για την κάλυψη της θέσης του επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Κλίντον δήλωσεότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσηµη θέση σχετικά µε τη Λαγκάρντ, παρ’όλο που αµερικανοί αξιωµατούχοι έχουνδηλώσει πως η Ουάσιγκτον θα την υποστηρίξει. Η αµερικανίδα υπουργός είπε πάντως ότι για την αµερικανική κυβέρνηση οι γυναίκες υποψήφιοι που έχουν τα κατάλληλα προσόντα είναι ευπρόσδεκτες.

Οσον αφορά τηΛιβύη,οι συζητήσεις κατέστησαν σαφές ότιτο ΝΑΤΟ αντιµετωπίζει προβλήµατα. Ο Σαρκοζί δήλωσε πως η νατοϊκή εκστρατείαστη Λιβύηείναι προβληµατική και εξέφρασετη λύπη του για το γεγονός ότι η Ρωσία αυξάνει τηναντίθεσή τηςστην επιχείρηση. Εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ δήλωσε πως το G8 κάλεσε τη Ρωσία να µεσολαβήσει στη λιβυκήκρίση, όµως δεν έκανε γνωστό αν η Ρωσία ανταποκρίθηκε στο αίτηµα. Ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ δήλωσε ότι η εκστρατεία του ΝΑΤΟ «προχώρησε υπερβολικά». Ο Σαρκοζί υπογράµµισε πως ο Καντάφι µπορεί να παραµείνει στη χώρα του, αλλά πρέπει να παραιτηθεί από την εξουσία και ναστείλει τις δυνάµεις του πίσω στα στρατόπεδά τους. Σύµφωνα µε αξιωµατούχους, το G8 θα καταδικάσει εξάλλου σήµερα την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ - Ασαντ, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτηµα της ενίσχυσης των κυρώσεων εις βάρος των ηγετών της Συρίας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Ιαπωνίας Ναότο Καν ενηµέρωσε επίσης το G8 για την απάντηση του Τόκιο στην πυρηνική κρίση στη Φουκουσίµα µετά το τσουνάµι του Μαρτίου. Η ενηµέρωση έγινε στο πλαίσιο των συζητήσεων µεστόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των σταθµών πυρηνικής ενέργειας. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι χώρες του G8 συµφώνησαν να επιβάλουν περιοδικούς ελέγχους ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθµούς τους.


«αν εξασφαλίσουµε µεγαλύτερη δηµοκρατία και ελευθερία σε χώρες όπως η αίγυπτος και η Τυνησία, αυτό είναι καλό για µας, επειδή θα σηµάνει λιγότερο εξτρεµισµό, περισσότερη ειρήνη και ευηµερία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάµερον
Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου