Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μεγαλύτερο παγκόσμιο λόγο θέλουν οι αναδυόμενες B.R.I.C.s

Μεγαλύτερη επιρροή στο παγκόσμιο σκηνικό θέλουν οι ταχύτατα αναδυόμενες χώρες του λεγόμενου BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), οι ηγέτες των οποίων ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στην Κίνα, ενώ παράλληλα ζητούν την ταχύτερη ένταξη της Ρωσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Για πρώτη φορά, στην ετήσια σύνοδο των 4 μεγάλων ανερχόμενων οικονομιών συμμετείχε και η Νότια Αφρική (BRICS).

Η ομάδα BRIC καλεί επίσης για συγκεκριμένες αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα: Καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επεκτείνει τη χρήση των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights - SDR), τα οποία χρησιμοποιούνται ως λογιστική μονάδα για τη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ κρατών-μελών.

Παράλληλα, η ομάδα ζητά τη δημιουργία ενός ευρείας βάσης διεθνούς συναλλαγματικού συστήματος το οποίο θα παρέχει «σταθερότητα και ασφάλεια», και το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια «συγκαλυμμένη» πρόταση μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο.

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες της ομάδας BRIC παρέχουν επαρκή ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η ίδια η οργάνωση θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη επιρροής.

Όλα τα μέλη της υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο και τάσσονται κατά του προστατευτισμού.

Source : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου