Το «αδιέξοδο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης EPC (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής), σε σχόλιο που δημοσιεύει την Τετάρτη, με αφορμή τη συνάντηση την Πέμπτη του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων και διαπραγματευτή με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς με τον επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φύλε στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως, ο Μπαγκίς θα μιλήσει σε ημερίδα που οργανώνει το EPC με θέμα «Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».
Συγκεκριμένα, το EPC σχολιάζει ότι από το 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, έχουν ανοίξει μόνο 13 από τα 35 κεφάλαια, εκ των οποίων μόνο ένα έχει κλείσει προσωρινά, ενώ 18 κεφάλαια είναι «παγωμένα», εξαιτίας βέτο που έχουν θέσει η Κύπρος, η Γαλλία ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει το EPC, η εμπιστοσύνη των Τούρκων απέναντι στην ΕΕ μειώθηκε και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε. Σύμφωνα με το EPC, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη υποστήριξη στην ένταξη στην ΕΕ και από την άλλη, το κυβερνών κόμμα AKP δεν βιάζεται να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία.
Συνεχίζοντας, το EPC τονίζει πως όλα δείχνουν ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστεί και κατά το 2011 και ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι το 2012 η Κύπρος θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το EPC σχολιάζει ότι η ΕΕ δεν αποτελεί «ουδέτερο παίκτη», επισημαίνοντας την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κύπρο. Παρατηρεί, επίσης, ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα άνοιγε το δρόμο για την Τουρκία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν στις συνομιλίες, παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, το EPC σχολιάζει ότι το ΑΚΡ αναμένεται να επιτύχει μεγάλη νίκη, δίνοντας στον Ταγίπ Ερντογάν ισχυρή εντολή, η οποία θα του επιτρέψει να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Επίσης, το EPC σχολιάζει πως, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας το 2012, ενδέχεται να αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό, προκειμένου να βοηθήσει τις σχέσεις EE - Τουρκίας. Σύμφωνα με το EPC, oι μεγάλες επιχειρήσεις στην Τουρκία φαίνεται ότι σιωπηλά πιέζουν την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας - επομένως, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, θα είχε την υποστήριξή τους.
Το σχόλιο του EPC καταλήγει, λέγοντας ότι, αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα σταματήσουν. Τότε η ΕΕ θα πρέπει να στραφεί σε μία προνομιακή σχέση με την Τουρκία σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η εξωτερική πολιτική, το εμπόριο και η ασφάλεια.
Source : eglimatikotita.blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου