Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ανταγωνισμός Ρωσίας - Τουρκίας για τον Καύκασο

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Παιχνίδι διπλωματικοστρατιωτικής επιρροής στην ευρύτερη ζώνη του Καυκάσου βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Τουρκία και τη Ρωσία να διαγκωνίζονται για την ανάπτυξη «ειδικών» σχέσεων με χώρες της περιοχής. .

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία κάνει ήδη ένα βήμα παραπάνω στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, αναλαμβάνοντας τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Χθες, υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και το Μπακού, με την οποία η τουρκική εταιρεία Otokar δεσμεύεται να παραδώσει άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό στο υπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες αναμένεται να εξετάσουν μελλοντικά σχέδια συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ανάλογη «δραστηριότητα» όμως στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου αναπτύσσει από την πλευρά της και η Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, σκοπεύει να διεξάγει από κοινού με το Καζαχστάν δοκιμές του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα, η Μόσχα αναμένεται να προωθήσει στο Καζαχστάν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που αρχικά προορίζονταν για το Ιράν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ελήφθη η απόφαση να ακυρωθεί η πώλησή τους στην Τεχεράνη διότι τα συγκεκριμένα συστήματα μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται στα «απαγορευμένα προϊόντα» προς πώληση με βάση τον τέταρτο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν.

Το Καζαχστάν διαπραγματεύεται την αγορά δύο τέτοιων συστημάτων, συνολικού κόστους 150 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και το Καζαχστάν είναι και οι δύο μέλη ενός οργανισμού «ανταγωνιστικού» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), καθώς και της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), του δεύτερου οργανισμού που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός αντι-ΝΑΤΟ στη στρατηγική περιοχή της Ευρασίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου