Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τους νεκρούς της υπερασπίζεται η Σερβία

Απόφαση με την οποία καταδικάζονται τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον των Σέρβων και των πολιτών της Σερβίας κατά τη διάρκεια των πολέμων που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του 1990 υιοθέτησε το σερβικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Beta, το ψήφισμα που στήριξαν 133 από τους 250 βουλευτές εκφράζει επίσης τη λύπη του κοινοβουλίου για τα θύματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που έγιναν εναντίον της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1999.

Στο κείμενο καταδικάζονται "τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον του σερβικού λαού και των πολιτών της Σερβίας κατά τους πολέμους στην Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο" ενώ καλούνται επίσης "τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, κυρίως όσων προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, να καταδικάσουν τα εγκλήματα και να εκφράσουν το σεβασμό τους απέναντι στους Σέρβους" που έπεσαν θύματα αυτών των εγκλημάτων.

Με το ψήφισμα καλούνται επίσης οι διεθνείς οργανισμοί και οι εθνικοί θεσμοί να συνεχίσουν τις έρευνές τους για τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των Σέρβων και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

Το σχέδιο πρότειναν 123 βουλευτές, οι οποίο προέρχονται από τον κυβερνητικό συνασπισμό «Για μία ευρωπαϊκή Σερβία» (ZES), το κόμμα G17 plus, το συνασπισμό Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Ενωμένη Σερβία (SPS-JS) και το Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων (PUPS).

Στα τέλη Μαρτίου το σερβικό κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει ένα άλλο ψήφισμα με το οποίο καταδίκαζε τη σφαγή περίπου 8000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη καταδίκη του πιο αιματηρού επεισοδίου του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου