Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Απίστευτη πρόκληση της Αλβανίας υπερασπίζεται “Τσαμουριά” και Αλβανούς φιλάθλους


Το ΥΠΕΞ Αλβανίας υπερασπίστηκε τους Αλβανούς φιλάθλους μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής κυβέρνησης για το πανό που αναρτήθηκε κατά τον αγώνα ποδοσφαίρου Αλβανίας – Ελβετίας.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γκλεβιν Ντερβισι – Glevin Dervishi, το ΄΄ τσάμικο ΄΄ είναι ουσιώδες στις διμερείς σχέσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα πρέπει οι δύο χώρες να το χειριστούν με ρεαλισμό. Το Αλβανικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει επίσης ότι τα διεθνή Μ.Μ.Ε έκαναν θετικές εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά των Αλβανών φιλάθλων στον αγώνα Αλβανία – Ελβετία.
Οι δηλώσεις Ντερβίσι σε ακριβή μετάφραση :
«Εκφράζω τη λύπη για το γεγονός ότι αντί να επικεντρωθούν στο πράσινο γήπεδο και τη μαγεία του ποδοσφαίρου, αυτοί επικεντρώνονται στη θάλασσα των ερυθρό-μαύρων φιλάθλων χθες στο στάδιο, η συμπεριφορά των οποίων θεωρήθηκε ως άψογη και άριστη από τα γαλλικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ για το τσάμικο, λυπάμαι που το λέω, αλλά εμείς δεν συμμεριζόμαστε την μη ορθολογική τους ανησυχία (irrational), για την λέξη Τσαμουριά. Το τσάμικο είναι ένα ουσιώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων και ουσιώδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο χειρισμός του με ρεαλισμό μάλιστα και οι συζητήσεις σε βάθος πάνω σ΄ αυτό, θα ήταν απόδειξη σύνεσης στις σχέσεις μας και αμοιβαίου σεβασμού».
Το Ελληνικό ΥΠΕΞ, ζήτησε από τις αλβανικές Αρχές να καταδικάσουν το περιστατικό, το οποίο, σύμφωνα με την Αθήνα, βλάπτει τις διμερείς σχέσεις.
H πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, θα εξετάσει τόσο την ανάρτηση του πανό όσο και τη ρίψη βεγγαλικών στο γήπεδο χθες από Αλβανούς φιλάθλους και η απόφαση σε βάρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας αναμένεται στις 21 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου