Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Εξωτερική πολιτική και κρίση


Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έληξε την Κυριακή το βράδυ στο Σικάγο, αναφέρεται στην παράγραφο 26 ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία εμμένει στην απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008 σε ό,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα ανανεώσει την πρόσκληση ένταξής της στον Οργανισμό, μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της.

Ηταν το επιτυχές αποτέλεσμα της προδιεργασίας που έκανε όλο αυτό τον καιρό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σε στενή συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και ολοκλήρωσε με την εμπειρία του αλλά και τον σεβασμό που εμπνέει ο βετεράνος της ελληνικής διπλωματίας, Πέτρος Μολυβιάτης.

Η προχθεσινή απόφαση των ηγετών του ΝΑΤΟ έχει ασφαλώς την ιστορία της που πηγαίνει πίσω, πριν και από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, όπου ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη ως προϊσταμένη της Διπλωματίας, με τη σύμφωνη γνώμη τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσαν να πείσουν τους εταίρους της χώρας και να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παρά τις πιέσεις τότε ορισμένων συμμάχων. Η απόφαση εξακολουθεί και ισχύει και έτσι δεν ανετράπη στο Σικάγο.

Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο ότι η Ελλάδα, όταν δουλεύει σωστά και με ομόνοια, μπορεί να επιτυγχάνει.

Ακόμη και όταν μεγάλες χώρες -εταίροι στην ίδια Συμμαχία, δραστηριοποιούνται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Το θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα στο Σικάγο επιτεύχθηκε παρά την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας και παρά την οικονομική κρίση που την ταλανίζει.

Η επιτυχία αυτή πάντως δεν αναιρεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν η χώρα βρίσκεται βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση. Οπως έχουμε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο από αυτή εδώ τη στήλη, όταν μία χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση δεν μπορεί εύκολα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Ειδικά η Ελλάδα που έχει και γείτονες έτοιμους να προκαλέσουν.Χαρακτηριστική είναι η στάση της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ξεπέρασε τα εσκεμμένα για σύμμαχο χώρα. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επέμενε να μπει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ΠΓΔΜ στο κείμενο συμπερασμάτων, ενώ σε σκοπιανή εκδήλωση, όπου βραβεύτηκε, δήλωσε ότι αισθάνεται «Μακεδόνας»!

Βεβαίως δεν εισακούστηκε επειδή η ελληνική διπλωματία είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Αλλά και γιατί οι εταίροι της Ελλάδα, από την οποία με ευκολία θέλουν ορισμένοι Ελληνες να απεξαρτηθούν, αναγνωρίζουν τη συμβολή της.

Οι κίνδυνοι όμως σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αστάθειας υπάρχουν. Δεν αποκλείονται προκλήσεις σε τέτοιες περιόδους. Η Τουρκία, για παράδειγμα, έχοντας απωλέσει το ενεργειακό «παιχνίδι » στο Αιγαίο, μπορεί να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο, είτε στο Καστελόριζο, είτε στην Κύπρο.

Δικαίως ο Λουκάς Παπαδήμος στην ανοικτή του επιστολή προς τους Ελληνες, όταν εγκατέλειπε το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «οι αποφάσεις που θα λάβουμε, υπό το κλίμα μιας βεβαρημένης συγκυρίας, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες. Μπορεί και να την οδηγήσουν στο περιθώριο, ακυρώνοντας ιστορικά εθνικά επιτεύγματα των τελευταίων 38 ετών».

Γι’ αυτό επίσης έσπευσε ο Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας σε ομογενείς στο Σικάγο, να προειδοποιήσει πως «θα διαχειριστούμε κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα...».
Αυτά τα λόγια δεν έχουν λεχθεί χωρίς λόγο. Η κρίση έχει πολλαπλασιάσει τους εθνικούς κινδύνους. Και πρέπει να ομονοήσουν οι πολιτικοί. Προς τούτο απαιτείται και ο ελληνικός λαός να σκεφτεί πολύ σοβαρά στις εκλογές που έρχονται.
Source :http://www.ekirikas.com/article/101235 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου