Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η Τουρκία στο δρόμο της ομοσπονδίας


Γαλάζιοι οι υφιστάμενοι μητροπολιτικοί δήμοι και κόκκινοι οι νέοι
Λιάνα Μυστακίδου
 Μετά από έντονους διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το νόμο για την ίδρυση 13 νέων μητροπολιτικών Δήμων. Ο συνολικός αριθμός των νέων αυτών Δήμων ανέρχεται στους 29.Εντύπωση προκάλεσε η οργή του βουλευτή του ΜΗΡ (του Κόμματος των Γκρίζων Λύκων) κ. Igdir,  ο οποίος διακρίνεται για τον ήπιο χαρακτήρα του.Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φιντάν Χακάν για το πού οφείλεται αυτός ο εκνευρισμός και η επιθετικότητα εναντίον της κυβέρνησης, απάντησε: «Το νόμο αυτό δεν τον πρότεινε μόνο το κυβερνών κόμμα. Το ζήτησαν και τα μέλη του BDR KCK (Κουρδικά κόμματα) και ο ίδιος ο Οτζαλάν.  Είχαν δώσει την υπόσχεση τους στο ΡΚΚ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Όσλο».
Με το νέο νόμο περιορίζονται οι αρμοδιότητες των νομαρχών, διαλύονται τα νομαρχιακά συμβούλια και αποκτούν αυξημένα προνόμια οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια. Υλοποιείται δηλαδή το όραμα του κ. Ερντογάν που δήλωνε το 1991 ότι «πρέπει να ιδρυθούν πολλά τοπικά κοινοβούλια».

Βάσει των διατάξεων του νέου νόμου θα μπορεί για παράδειγμα ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ κ. Μπαϊντεμίρ να επιβάλει τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία της περιοχής του. Να δώσει το όνομα του Οτζαλάν σε κάποιο δρόμο ή λεωφόρο της πόλης του…

Οι μητροπολιτικοί δήμοι, κατά την εκτίμηση πολλών, είναι ένα πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό της Τουρκίας σε διάφορες πολιτείες, υπό μια ομοσπονδιακή μορφή.

Η ιδέα αυτή ανήκει στον Ντεμιρέλ που ήθελε να κάνει την χώρα του μικρή Αμερική. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία 15 ανεξάρτητων πολιτειών. λοι οι μετέπειτα Πρόεδροι υιοθέτησαν την ιδέα αυτή. Ακόμα και ο πραξικοπηματίας Εβρέν εργάστηκε για το σκοπό αυτό. Φαίνεται ότι η ώρα της υλοποίησης του σχεδίου έλαχε στον κ. Ερντογάν. Θα έχουμε τη χαρά να γειτνιάζουμε με τη μικρή Αμερική. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν θα επιτρέπεται στις νέες αυτές πολιτείες να έχουν δική τους σημαία πέρα από την ομοσπονδιακή…
Source: infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου