Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ

Συνήθως, οι αναλυτές προσδιορίζουν κάθε στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ από το όνομα του Αμερικανού προέδρου που το θέτει σε εφαρμογή. Στη πραγματικότητα , σήμερα το στρατηγικό δόγμα το επεξεργάζεται το Πεντάγωνο και όχι πια ο Λευκός Οίκος. Το νέο στρατηγικό δόγμα του Πενταγώνου έχει παρουσιαστεί στο πλατύ κοινό μέσα από το βιβλίο του Thomas P.M. Barnett " The Pentagon's New Map : War and Peace in the Twenty - First Century".
Σύμφωνα με το νέο δόγμα, ο κόσμος που έρχεται θα είναι χωρισμένος στα δύο, όχι όμως με την έννοια των δύο πόλων. Από τη μια πλευρά , θα είναι το σταθερό κέντρο που θα συγκροτηθεί γύρω από τις ΗΠΑ από αναπτυγμένες χώρες, που είναι λίγο ως πολύ δημοκρατικές. Από την άλλη πλευρά , μια περιφέρεια που θα μαστίζεται από την υπανάπτυξη και τη βία. Ο ρόλος του Πενταγώνου θα είναι να εξασφαλίζει την πρόσβαση του πολιτισμένου κόσμου στις απαραίτητες πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα βρίσκονται στην περιφέρεια, η οποία δεν θα είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσει.
Το σχέδιο αυτό , για να πετύχει, προϋποθέτει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον ανταγωνιστικές θέσεις με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες, αλλά θα αποτελούν τον βασικό εγγυητή της ασφάλειάς τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει με κάποιες προϋποθέσεις στη περίπτωση της Ρωσίας και ίσως με μιά διαδικασία πιο περίπλοκη με την Κίνα.
Ο διαχωρισμός του κόσμου σε δύο ζώνες - τη σταθερή και τη χαοτική- όπου η δεύτερη θα εξυπηρετεί μόνο ως απόθεμα των πλουτοπαραγωγικών πηγώνγια τη πρώτη, θέτει προφανώς το ζήτημα του καθορισμού των ορίων. Στο βιβλίο του Barnett, τα Βαλκάνια , η Κεντρική Ασία, σχεδόν ολόκληρη η Αφρική, οι Άνδεις και η Κεντρική Αμερική προορίζονται για τη " κόλαση".
Αφού πλέον δεν τίθεται θέμα κατοχής μιας χώρας , αλλά μόνο εξασφάλιση ζωνών για εκμετάλλευση και λεηλασία του πλούτου τους όποτε χρειασθεί, το Πεντάγωνο πρέπει να επιβάλλει σε ολόκληρη την περιφέρεια μια διαδικασία κατακερματισμού και αναδιαμόρφωσης, που έχει ήδη αρχίσει με την ευρύτερη μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του πολέμου δεν θα είναι πια η άμεση κατοχή μιας περιοχής , αλλά η καταστολή κάθε είδους αντίστασης. Ο ρόλος του Πενταγώνου θα είναι να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς και τις εναέριες επιχειρήσεις, ενώ θα παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος των επίγειων επιχειρήσεων στους συμμάχους του.
Φυσικά , αυτό το νέο στρατηγικό σχέδιο δεν θα επιβληθεί ανώδυνα. Θα υπάρξουν όλο και περισσότεροι μετανάστες που θα φεύγουν από την κόλαση της περιφέρειας για να φθάσουν στον παράδεισο του κέντρου...
ΠΗΓΗ : Hellenic Nexus τ.52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου