Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Στρατηγική εξόδου από τη Λερναία Ύδρα των εθνικών δανείων

Ακόμα κι' αν το εθνικό χρέος διαγραφόταν , μέχρι και το τελευταίο ευρώ, από τους πιστωτές μας, όσο το ελληνικό κράτος θα εξακολουθούσε  να λειτουργεί παράγοντας ελλειματικούς ισολογισμούς, μέσα σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν και πάλι υπερχρεωμένοι.
Ανεξάρτητα από το τί θα γίνει με το " κούρεμα" και την  επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία και νοοτροπία ώστε κάποτε  να πάψει να ζει με δανεικά.

Καθολική είναι η παραδοχή ότι χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση. Ανάπτυξη σημαίνει δύο πράγματα :
Πρώτον ότι αντί να εισάγουμε τα πάντα από το εξωτερικό, να υπάρξει άμεσα ο κατάλληλος διακομματικός κεντρικός σχεδιασμός και να δοθούν κίνητρα ώστε να αρχίσουμε να παράγουμε στοχευμένα προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή εξαγωγική δυναμική. Να θεσπισθούν άμεσα επιχειρήσεις ευρείας λαϊκής βάσης , καθώς και τεχνολογικοί, οικοδομικοί, τουριστικοί, πολιτιστικοί, γεωργικοί και καταναλωτικοί συνεταιρισμοί που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα ενεργοποιήσουν την οικονομία στον αντίποδα της κερδοσκοπίας των καρτέλ.
Δεύτερον , ανάπτυξη σημαίνει χειροπιαστά κίνητρα για επενδύσεις. Αντί να περικόπτονται οι αμοιβές των εργαζομένων , βυθίζοντας συνεχώς την κατανάλωση, πρέπι να καταργηθεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο στην ίδρυση εταιρειών και στην προσέλκυση επενδύσεων. Η φορολογία να μειωθεί στο 10% ώστε να γυρίσουν στην Ελλάδα οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, να προσελκυθούν αξιόπιστοι ξένοι επενδυτές, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, να τονωθεί η αγορά και να εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Είναι ψευδαίσθηση ότι με χαμηλή φορολογία θα " πέσει έξω" το κράτος, γιατί μόνο μέσω της ανάπτυξης θα αυξηθούν οι τζίροι των επιχειρήσεων και τα κρατικά έσοδα από φόρους και ΦΠΑ.
Όπως ψευδαίσθηση είναι ότι οι χαμηλοί μισθοί θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα οι μισθοί που αντιστοιχούν στη παραγωγικότητα των εργαζομένων, ανεβάζουν την αγοραστική τους δύναμη ενισχύοντας έτσι τον τζίρο των επιχειρήσεων, άρα και τα κρατικά έσοδα, ενδυναμώνοντας παράλληλα και τα ασφαλιστικά ταμεία
Source : nexus/editorial τ. 52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου