Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012
Η στρατηγική του Γκρουέφσκι
Tης Δωρας Αντωνιου
Πιστός στην τακτική του να κόβει γέφυρες και συστηματικά να προπαγανδίζει εναντίον της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι έσπευσε, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, να δείξει ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του και να προσέλθει ως ειλικρινής συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης και πριν αυτή δώσει το στίγμα της με τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Γκρούεφσκι προεξόφλησε ότι δεν υπάρχει προοπτική στις διαπραγματεύσεις.
Επικαλέσθηκε, δε, το πολιτικό παρελθόν του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για να διαπιστώσει ότι δεν περιμένει πολλά από αυτόν. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εγκαλούσε την ελληνική πλευρά ότι αρνείται την επικοινωνία με την κυβέρνησή του, παρά τις συχνές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπαδήμου για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, αποδίδοντας στον τότε πρωθυπουργό τη φράση ότι το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί αντικείμενο της κυβέρνησής του, πρόταση που δεν ειπώθηκε ποτέ από τον κ. Παπαδήμο.
Και μόλις σχηματίσθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την Ελλάδα για «πολιτική γενοκτονία» εναντίον της χώρας του, σπεύδοντας να φορτίσει αρνητικά το κλίμα και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ, στην οποία κατ’ εξοχήν απευθύνεται, να θεωρήσει την Αθήνα υπεύθυνη για την προδιαγραφόμενη –εκ της έκδηλης αδιαλλαξίας του– περαιτέρω στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει αναγάγει σε κανόνα της πολιτικής του κυριαρχίας στη γειτονική χώρα την απόδοση ευθυνών σε άλλους για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει. Ετσι, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο για το τρέχον εξάμηνο, το προηγούμενο διάστημα καλλιεργήθηκε στα Σκόπια συστηματικά η άποψη ότι η Λευκωσία, ως φιλικά διακείμενη προς την Αθήνα, δεν θα επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος της Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ, ως εάν τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών διέπονται στη λειτουργία τους από λογική παρεΐστικων εξυπηρετήσεων.
Η τακτική του Νίκολα Γκρούεφσκι να επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους πλην του εαυτού του και η συστηματική καλλιέργεια αλυτρωτισμού τον ενίσχυσαν πολιτικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτό φαίνεται να αλλάζει. Η αυξανόμενη διεθνής απομόνωση της ΠΓΔΜ και η επιδείνωση στην οικονομία αρχίζουν να επιδρούν στη δημοτικότητά του, που δείχνει να μειώνεται. Την ίδια στιγμή, γίνονται κινήσεις σχηματισμού ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού μετώπου, με τη συνεργασία του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και του προκατόχου του Νίκολα Γκρούεφσκι στο VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του κατηγόρησε τη σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας για πολιτική «αρχαιομακεδονοποίησης», καταγγέλλοντας πλαστογράφηση της ελληνικής ιστορίας και παραπληροφόρηση.
Η πίεση προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι αυξάνεται. Μένει να φανεί εάν αυτό θα τον οδηγήσει σε αναθεώρηση και αναπροσανατολισμό της τακτικής του ή θα τον κάνει περισσότερο αδιάλλακτο.
Source : infognomonpolitics.blogspot
Αναρτήθηκε από
Ελληνιστικά κράτη
στις
7/06/2012 08:57:00 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου