Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012
Ο τρίτος διάδρομος τροφοδοσίας της Ε.Ε. με φυσικό αέριο
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συζητήσει με εταιρείες που έχουν δικαιώματα για εξόρυξη φυσικού αερίου στο Οικόπεδο Ταμάρ του Ισραήλ, όπως η Noble και η Delek, αλλά και με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η έλευση φυσικού αερίου από το 2013, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Cypriot-Greek Oil and Gas 2012 Summit, που πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Λάρνακα, ο Υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το συνέδριο και είπε ότι «μετά την ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Κύπρου ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχει μεγαλώσει το ενδιαφέρον. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και είναι ενδεικτικό και τα συνέδρια που γίνονται και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από αυτά τα θέματα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Επανέλαβε ότι «φιλοδοξούμε από την Κύπρο να γίνει ένας τρίτος διάδρομος τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο», σημείωσε ότι στην ομιλία του αναφέρθηκε στην «επιτυχή επίσκεψη» στο Ισραήλ και είπε πως όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν "παίρνουν το δρόμο τους για να υπάρξει μια συνεργασία σ’ αυτό τον τομέα με το Ισραήλ».
Πρόσθεσε ότι «χαρακτηριστικό αυτού του γεγονότος είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε στις αιτήσεις για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Μιλάμε για 33 αιτήσεις, για 15 Κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν κολοσσοί, ενώ η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία με βάση το νόμο αξιολογεί τις αιτήσεις, βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία. Τα πράγματα κινούνται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και σύντομα, τους επόμενους μήνες, θα έχουμε νέα γύρω από αυτή τη διαδικασία».
Εξήγησε ότι πρόκειται για «μια διαδικασία διαφανή, στηρίζεται και στις νομοθεσίες μας, που είναι μεταφορά σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μια διαδικασία που από την αρχή κέρδισε την αξιοπιστία γιατί λειτουργεί με διαφάνεια και νομίζω ότι έτσι θα συνεχιστεί και στην πορεία η αξιολόγηση. Μετά τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα πάρουμε αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με εκείνες τις κοινοπραξίες που θα επιλεγούν στα αντίστοιχα οικόπεδα».
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή η διαδικασία και με τη συμμετοχή και με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται, αναβαθμίζει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ενισχύει το ρόλο που θέλουμε να μετατραπούμε σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής».
Σε ερώτηση κατά πόσον η συνεργασία με το Ισραήλ θα φέρει το φυσικό αέριο πιο σύντομα στην Κύπρο, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε ότι «είναι μια πιθανότητα που διερευνούμε και νομίζω ότι υπήρξε μια θετική ανταπόκριση. Είμαστε σε ένα διάλογο με την Noble για να δούμε και να διασφαλίσουμε πότε θα έρθει το φυσικό αέριο από το Οικόπεδο 12, γιατί είναι η πιο ασφαλής οδός για να μειωθεί το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας».
Από κει και πέρα, συνέχισε, «θα διερευνήσουμε ενδεχόμενα και εάν μπορεί να υπάρξει για τα χρόνια μέχρι το 2017, 2018 που θα έρθει το φυσικό αέριο από το Οικόπεδο 12, όπως είναι η εισήγηση της Noble, η δυνατότητα να φέρουμε φυσικό αέριο. Θα έπρεπε να διερευνήσουμε από τις κοντινές περιοχές και με την ευκαιρία της επίσκεψης μου στο Ισραήλ έθεσα και το ζήτημα αυτό, γιατί από το 2013 θα εξορύσσεται φυσικό αέριο από το Οικόπεδο Ταμάρ, το οποίο θα τροφοδοτεί το Ισραήλ. Νομίζω ότι υπήρχε μια θετική ανταπόκριση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες, βδομάδες να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας Κύπρου - Ισραήλ για να δούμε αυτό το ενδεχόμενο».
Σε ερώτηση εάν χρειάζεται να γίνει κάποια υποδομή στην Κύπρο για την έλευση φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε ότι «ο Ισραήλ ως κράτος πρέπει να δώσει την άδεια, να ανάψει το πράσινο φως για εξαγωγή γιατί δεν έχει πάρει τέτοιες αποφάσεις. Εμείς ζητήσαμε αυτό το δεδομένο, δηλαδή να πάρουμε κάποιες μικρές ποσότητες φυσικού αερίου για τις δικές μας ανάγκες, να το δουν (Ισραηλινοί) ξεχωριστά από την ευρύτερη πολιτική των εξαγωγών».
Επίσης, θα πρέπει «να συζητήσουμε με τις εταιρείες οι οποίες έχουν τα δικαιώματα στο Οικόπεδο Ταμάρ. Στο Ισραήλ οι εταιρείες έχουν αποκλειστικά δικαιώματα δεν είναι όπως στην Κύπρο. Πληρώνουν βέβαια ψηλές φορολογίες άρα από τη στιγμή που θα τους ανάψει το πράσινο φως το Ισραήλ, θα το συζητήσουμε με τις εταιρείες. Είναι θετικό ότι στις εταιρείες που έχουν δικαιώματα στο Ταμάρ συμπεριλαμβάνεται και η Noble, η Delek και άλλες ισραηλίτικες εταιρείες, με τις οποίες ήδη έχουμε συζητήσει για συνεργασία» κατέληξε.
Source : kathimerini.cy
Αναρτήθηκε από
Ελληνιστικά κράτη
στις
6/14/2012 05:07:00 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου