Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τουρκικές παρεκτροπές

Ο παλαίμαχος διπλωμάτης, επί δεκαετίες στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης, πρώτα φωτογραφήθηκε (κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο) ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Ομπάμα και τον Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κ. Ράσμουσεν και εν συνεχεία δήλωσε στους δημοσιογράφους:
– «Εγιναν, πράγματι, ορισμένες παρασκηνιακές και μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου, αλλά απέτυχαν όλες...».

Οι περισσότεροι, βέβαια, ηγέτες (ή εκπρόσωποι ηγετών) των 28 χωρών που μετείχαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, –ακόμη και ορισμένοι που ευχαρίστως θα έβλεπαν την ένταξη των Σκοπιανών στη Συμμαχία,– υποχρεώθηκαν να τηρήσουν τα προσχήματα, τα οποία προσδίδουν νομιμότητα στο στρατιωτικοπολιτικό αυτό Σύμφωνο.

Ολοι, εκτός της Τουρκίας.

Η οποία αυτοδιορίστηκε προστάτης της FYROM. Και έκαναν ό,τι μπορούσαν για την αλλοίωση της απόφασης και του πνεύματος του Βουκουρεστίου, – τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Γκιουλ, όσο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου. Εις μάτην, φυσικά. Διότι, τα Συμπεράσματα της Συνόδου είναι απολύτως σαφή:

* «...Επαναλαμβάνεται η απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008 να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών...».

Εκείνο που προκαλεί, εν προκειμένω, κατάπληξη δεν είναι ούτε η αδιαλλαξία, ούτε οι μικρομεγαλίστικοι λεονταρισμοί της FYROM στη «διένεξή» της με την Ελλάδα, ούτε καν η επιμονή κάποιων ΝΑΤΟϊκών κύκλων να υπερβούν τα Ηνωμένα Εθνη και να αποφασίσουν μια ένταξη νέου μέλους, παρά την άρνηση ενός άλλου μέλους, – δηλαδή, παρά τη μη επίτευξη ομοφωνίας που αξιώνει το Καταστατικό. 

Εκείνο που προκαλεί κατάπληξη είναι η στάση της Τουρκίας. 

Με άλλα λόγια, ενώ πρόκειται για μια περιφερειακή δύναμη, η οποία, ως εκ της ισχύος της, όφειλε να έχει υπευθυνότερη στάση, να μην προπαγανδίζει, για μικροοφέλη, την παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και, εν πάση περιπτώσει, να σέβεται τις αποφάσεις ενός Οργανισμού του οποίου είναι μέλος, – συμπεριφέρεται παρόμοια με τους Μικρομέγαλους των Σκοπίων.

Φταίνε και οι Δυτικοί γι’ αυτή την περιφρόνηση της Αγκυρας στη διεθνή νομιμότητα. Στο Κυπριακό την άφησαν να ερμηνεύει τις διεθνείς σχέσεις και τη νομιμότητα κατά το δοκούν. Και αυτό την έχει εκτροχιάσει, αλλά και της έχει σβήσει τις μνήμες:

Την Οθωμανική Αυτοκρατορία (των τριών ηπείρων) οι Δυτικοί και οι Ρώσοι την πετσόκοβαν και τη μίκραιναν κάθε φορά που τους απειλούσε τα συμφέροντα! Και, αν χρειαστεί, θα το επαναλάβουν!
Source : http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=62904 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου