Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία, αυτοί που εργάζονται για την χώρα και αρνούνται να μπουν στην λογική των δημοσίων σχέσεων με τους προέδρους των κομμάτων) από την στιγμή που επέλεξε η Τουρκία να κάνει την κίνησή της στην Α.Μεσόγειο και να προχωρήσει σε έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της δυνητικής ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Mια χρονική στιγμή που οι Ε.Δ. έχουν δεχθεί ισχυρά κτυπήματα από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, τόσο σε ότι αφορά τον αποκεφαλισμό όλης της έμπειρης ηγεσίας των τριών Κλάδων τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και τις οικονομικές περικοπές που έχει οδηγήσει οπλικά συστήματα και προσωπικό σε απαξίωση.
Και όπως σημείωνε αξιωματικός του Π.Ν. μιλώντας στο defencenet.gr "Είναι μια διαρκής κρίση που θα εξακολουθήσει για χρόνια ολόκληρα. Ίσως πλέον έχει φτάσει η ώρα να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν φοβόμαστε τους Τούρκους. Τους δικούς μας, τους πολιτικούς μας, φοβόμαστε". Παρεπιπτόντως το ΠΝ ξεκινά την άσκηση "Θαλασσόλυκος", σε μια προσπάθεια τουλάχιστον να φανεί ότι υπάρχει ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς.
Έμπειρος περί τα ελληνοτουρκικά διπλωμάτης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του defencenet.gr σημείωνε: "Ότι είχαν κάνει στο Βόρειο Αιγαίο με το "Χόρα" το 1976 και το "Σισμίκ" το 1987, το κάνουν και τώρα. Στην χειρότερη περίπτωση γι΄αυτούς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου, στην καλύτερη θεωρούν ότι μπορούν να επικρατήσουν δια των όπλων. Όπως πλέον το Βόρειο Αιγαίο έχει μπει στο "ψυγείο" και με τα δύο πρωτόκολλα Ετζεβίτ-Καραμανλή και Γιλμάζ-Παπούλια η Τουρκία "κλείδωσε" το Αιγαίο, το ίδιο πάνε να κάνουν και τώρα με την Α.Μεσόγειο. Με το "ετσι θέλω" σβήνουν το Καστελόριζο και την δυνατότητα να θεσπίσουμε και εν συνεχεία να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και χαράσσουν τουρκική ΑΟΖ μέχρι την Αίγυπτο. Τρείς είναι οι λύσεις: Να μπλοκάρουμε τις τουρκικές έρευνες απειλώντας με πόλεμο, να πάμε σε πόλεμο ή να προχωρήσουμε σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία περιοχών που μας ανήκουν. Τέταρτη λύση, δυστυχώς δεν υπάρχει".
Όπως ήδη έχει γράψει κατ'αποκλειστικότητα στις 28/02 το defencenet.gr, η συμφωνία Κοινής Εκμετάλλευσης στις Θαλάσσιες Περιοχές της Antalya στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει δύο φάσεις και εδόθησαν οι υπ. αριθ. AR/TPO-XVI/4154, AR/TPO-XVI/4319 και AR/TPO-XVI/4320 εξουσιοδοτήσεις ερευνών από την ΤΡΑΟ στη SHELL. Κατά την πρώτη φάση, υπεύθυνη για όλους τους χειρισμούς θα είναι η ΤΡΑΟ και θα πραγματοποιηθούν σεισμολογικές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31-12-2013.
Η δεύτερη φάση θα αρχίσει την 1-1-2014, θα ολοκληρωθεί στις 31-12-2016 και υπεύθυνη θα είναι η SHELL, η οποία θα αναλάβει την πραγματοποίηση μιας γεώτρησης. Οι δύο εταιρείες θα έχουν ποσοστό συμμετοχής στα κέρδη κατά 50% έκαστη.»
Από εκεί και πέρα προχθές είχαμε την συγκεκριμενοποίηση ορισμένων περιοχών: Όπως αναφέρεται στο τουρκικό ΦΕΚ 2011/1753 η ΤΡΑΟ μπορεί να διεξάγει έρευνες πετρελαίου, εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή AR/TPO/4856, εκτάσεως 306.518 εκταρίων, του τομέα XIV (Αdana).
Όλα αυτά δεν αποτελούν καινοφανείς καταστάσεις. Το Νοέμβριο του 2008 το νορβηγικό σκάφος "Μαλένε Οστερβολντ" που έκανε έρευνες στην επίμαχη περιοχή για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης, απειλήθηκε με βύθιση από τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Δ.Γράψα, χωρίς καν να ερωτηθεί το υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα υπάρχει κάποιος στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία που να μπορέσει να κάνει το ίδιο; Οι στιγμές είναι κρίσιμες...
Source : defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου