Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Έρχεται ιστορική ανατροπή στις τράπεζες και στην οικονομία

Η τρόικα από την μια πλευρά ανέλαβε ένα τεράστιο ρίσκο χρηματοδοτώντας την Ελλάδα με τον ορατό και όχι υποθετικό κίνδυνο να υποστεί haircut. Μια απομείωση του νέου χρέους κατά 50 ή 75%, θα οδηγήσει σε ζημίες άνω των 100  δις ευρώ των ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών. Πως διασφαλίζεται η Ευρώπη από το νέο haircut που πιθανότατα να έρθει μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013 και θα είναι οριζόντιο και καθολικό προς όλους; Ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Ελλάδα είναι η Τρόικα και η Γερμανία να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα και μέσω αυτού την πραγματική οικονομία.
Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επικυριαρχία ξένων θεσμών και χωρών προς την Ελλάδα στην ιστορία της χώρας και παγκοσμίως. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ένας οικονομικός πόλεμος με τις αγορές ενεργές και αντιμέτωπες.Η Ελλάδα κατακτήθηκε οικονομικά. Ο οικονομικός έλεγχος θα είναι πλήρης η Τρόικα μέσω των τραπεζών θα ελέγξει την πραγματική οικονομία. Στόχος δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών όπως λανθασμένα αναφέρεται αλλά ο έλεγχος της πραγματικής οικονομίας. Διασφαλίζει έτσι τα δάνεια της η Τρόικα και ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας εκ των έσω. Στον πόλεμο αυτό υπήρξαν και πολλά θύματα ίσως όχι με την φυσική έννοια θύματα αλλά την μεταφορική.

Η ιστορικών διαστάσεων λιτότητα αποδεκάτισε την κοινωνία ενώ μέσω του ΤΧΣ θύματα θα είναι και οι μέτοχοι. Τα κίνητρα που θα δοθούν στους παλαιούς μετόχους δεν είναι τέτοια κλίμακας που θα αλλάξουν την ροή των γεγονότων. Οι παλαιοί μέτοχοι όλοι στην κυριολεξία θα εξέλθουν αποδυναμωμένοι από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τι κίνητρα θα περιλαμβάνονται μέσω του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Φαίνεται ότι χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τα κίνητρα που θα δοθούν στους παλαιούς μετόχους από το ΤΧΣ καθώς με βάση τελευταίες πληροφορίες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνία έχει υπάρξει κατ΄ ουσία μόνο για τον αναβαλλόμενο φόρο  που θα ωφελήσει το τραπεζικό σύστημα κατά 3,5 με 4,5 δις ευρώ. 

Δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τα warrants ή put options καθώς οι τραπεζίτες ζητούν 5 (αρχικά ζητούσαν 7) αλλά δεν φαίνεται πιθανό να ξεπεράσουν τα 3 ή 4 warrants.
Δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τα CoCos τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά οι τραπεζίτες ζητούν να αντιστοιχούν στο 30% και φαίνεται ότι δεν θα αντιστοιχούν πάνω από 10% ή 15%.
Δεν έχει υπάρξει απόφαση για το μείζον ζήτημα του τρόπου εμφάνισης και ανακεφαλαιοποίησης των αποτιμητικών ζημιών δηλαδή των ζημιών που προέρχονται από την Blackrock και τις ζημίες από τα νέα ομόλογα. Ναι με επεξεργάζονται ένα σχέδιο μυστικό….αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο.
Η απόφαση που λήφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το ελληνικό κράτος να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα και όχι το EFSF μάλλον είναι φιάσκο.
Είναι απορίας άξιο πως το ελληνικό κράτος που επέβαλλε haircut στα ομόλογα θα εγγυηθεί για τα νέα ομόλογα όταν η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι θα υπάρξει και νέο haircut.
Θεωρητικά οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποτιμήσουν στο 100 και όχι στις 20 μονάδες βάσης που διαπραγματεύονται τώρα τα νέα ομόλογα αλλά γεγονός είναι ότι η διαδικασία αυτή θα είναι έωλη και μόνιμα αμφισβητήσιμη.
Όταν οι πάντες πιστεύουν ότι θα υπάρξει και νέο haircut έχει καμία αξία η εγγύηση του κράτους που θα υλοποιήσει το haircut;

Τα  κομβικής σημασίας ζητήματα

Στο τραπέζι των περίπλοκων διαπραγματεύσεων για τις τράπεζες βρίσκονται τα εξής βασικά θέματα.
1)Τρόπος αποτίμησης των αποτιμητικών ζημιών
Οι  αποτιμητικές ζημίες δηλαδή αυτές που προέρχονται από την Blackrock ύψους 7- 8 δις και από τα νέα ομόλογα λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ομολόγων ζημίες ύψους 9 δις να μην ανακεφαλαιοποιηθούν με κοινές μετοχές αλλά με άλλες μορφές άντλησης κεφαλαίων.
Οι εγγυήσεις που δίδονται από το κράτος στις τράπεζες στα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου είναι αξιόπιστες; Τα ερωτηματικά είναι πολλά.
2)Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει η επιβάρυνση στα κεφάλαια από τις ζημίες λόγω PSI+ και Blackrock να είναι σε μετά φόρων βάση, να εφαρμοστεί ο αναβαλλόμενος φόρος. Αν αυτό συμβεί θα ωφεληθούν οι τράπεζες περίπου 3,5 με 4,5 δις ευρώ, δηλαδή περαιτέρω κεφαλαιακή ελάφρυνση. Για το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία.
Ωστόσο αναβαλλόμενος φόρος αν ισχύσει για τις τράπεζες, τους θεσμικούς θα πρέπει να  ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα Δεν θα είναι άδικο να μην ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για τους ξένους;
3)Τα warrants ή put options να μην είναι 3 ή 4 που φέρεται να προτείνουν ορισμένοι αλλά σίγουρα 5 πέραν του 10% της ελάχιστης συμμετοχής. Το ποσοστό των ιδιωτών δυνητικά να φθάνει το 60%. Τα warrants ωστόσο μάλλον θα είναι 3 κατά το πιθανότερο ή 4 κατά το καλύτερο σενάριο.
4)Τα Cocos να μην είναι 10% ή 15% αλλά 30% στο σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης. Τα CoCos θα αντιστοιχούν σε 2,5 δις ευρώ άρα θα φθάσουν το 10% με 15% της ανακεφαλαιοποίησης
5)Το ΤΧΣ να λειτουργεί ως εγγυητής ανάδοχος των αυξήσεων κεφαλαίου και παράλληλα να χορηγεί εγγυήσεις στις τράπεζες.
Το μέτρο αυτό επιτεύχθηκε καθώς αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη.
6)Να δίδεται η δυνατότητα και στις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων  να συμμετάσχουν στην φάση της επανάκτησης του ελέγχου των μετοχών, να μπορεί δηλαδή κάθε τράπεζα να επαναγοράζει μετοχές της.
Το μέτρο αυτό θα περάσει.
7)Να υπάρχει σαφής προσανατολισμός του κράτους υπερ της διατήρησης των ιδιωτικών τραπεζών. Από την Τρόικα ναι μεν συμφωνούν αλλά και οι απόψεις τους δεν είναι ξεκάθαρες σε ορισμένα ζητήματα.

Το 2011 «εκμηδένισε» τα κέρδη 12 ετών  της περιόδου 1998-2009

Σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών θα φθάσουν οι ζημίες στις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μια συνολική σωρευτική ζημία 40 με 41 δις ευρώ για την χρήση 2011. Η ζημία αυτή εκμηδενίζει τα κέρδη 12 ετών της περιόδου 1998 με 2010 ή κατά το ορθότερο ότι πέτυχαν οι τράπεζες 12 χρόνια χάθηκε το 2011;  

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων είναι προγραμματισμένες για τις 20 Απριλίου. Αν το τελικό haircut με βάση και τις καθαρές παρούσες αξίες δεν είναι 74% αλλά 78% ή 80% που εσχάτως κάποιοι αναφέρουν οι ζημίες θα είναι πάνω από 40 με 41 δις ευρώ.  Οι ζημίες αυτές περιλαμβάνουν το PSI+ και την Blackrock.  Περιλαμβάνουν εγγεγραμμένες και αποτιμητικές ζημίες. Τα νέα κεφάλαια που απαιτούνται θα είναι τουλάχιστον 36 δις ευρώ.  

Αφαιρώντας τον αναβαλλόμενο φόρο – αν γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή από το υπουργείο Οικονομικών και βεβαίως την Τρόικα -  το κεφαλαιακό όφελος για τις τράπεζες θα είναι 4,5 δις ευρώ.
Αν το EFSF εγγυάτο τα νέα ομόλογα στα οποία κατέρρευσαν, οι τιμές τους από το 100 στις 20 μονάδες βάσης το όφελος θα ήταν επιπλέον 5-6 δις ευρώ. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο αποκλείστηκε και εμφανίστηκε εγγυητής το ελληνικό δημόσιο αλλά η αξιοπιστία του αμφισβητείται.

Πέτρος Λεωτσάκος www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου