Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η πραγματική διάσταση της " σωτηρίας" μας με το κούρεμα χρέους

της Ελίνας Γαληνού
Οσο προχωρούν οι μέρες, τόσο αποκαλύπτεται ποιά ήταν τελικά, η πραγματική διάσταση της "σωτηρίας" μας με το κούρεμα του χρέους. Αναγνωρίζοντας κατ΄αρχήν ότι δεν υπήρχε άλλη λύση για την παραμονή μας εντός της ευρωζώνης, δεν γίνεται ωστόσο να παραβλέψουμε τις συνέπειες. Είναι αυτές ή ίσως και περισσότερες απ΄ότι είχαμε φοβηθεί αρχικά. Και η πεποίθηση κατά την οποία "αν δεν σπάσεις αβγά, δεν φτιάχνεις ομελέτα", μάλλον δεν αρκεί για παρηγορία...
Από τη στιγμή που η Ελλάδα ενεπλάκη στον Μηχανισμό Στήριξης (δύο χρόνια πρίν), το μέλλον των "αβγών", ήταν προφανώς προδιαγεγραμμένο. 
Και όσοι προέβλεψαν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν παρά να πάνε χειρότερα, αποδείχτηκαν ρεαλιστές στην αποτίμηση της πραγματικότητας και όχι "επικίνδυνοι δημαγωγοί", όπως τους χαρακτήριζαν. Η Ελλάδα εν τέλει, μετά από αφάνταστες ταλαιπωρίες και μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, περισώθηκε ως "οικονομικό μέγεθος" μέσα στην ευρωζώνη. Προς το παρόν τουλάχιστον, έτσι ισχύει, αλλά...μην ξεχνάει κανένας ότι δεν έχουμε ακόμα ξεμπλέξει από τους Οίκους Αξιολόγησης και τις ορέξεις των αγορών. Διότι οι αγορές μπορεί να ηρέμησαν κάπως τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός χωρίς ουδεμία ενόχληση της ευρωζώνης από τα "πιράνχας", για να το πούμε αυτό.
Οι δανειστές μας όμως, τώρα που καλόδεσαν τη χώρα στα γρανάζια του PSI, όπου εξαιρετικά προθύμως μετείχαν οι ιδιώτες, οσμιζόμενοι προφανώς ότι το όφελος μελλοντικά από αυτή τη συμμετοχή θα υπερκαλύψει το κόστος αγοράς μεριδίου στο ελληνικό χρέος, παραμένουν πιστοί στη στάση τους. Σύμφωνα μ΄αυτήν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ποδοπατηθεί κι΄άλλο. Οι μισθοί και οι συντάξεις, πρέπει να κατέβουν κι΄άλλο. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, να αρκεστούν στο ότι έχουν δουλειά και απολαβές ισότιμες με.. χαρτζιλίκι. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, να αρκεστούν στο να παραμείνουν διαχειριστές της περιουσίας τους, με εισπράξεις που αντιστοιχούν σε φιλοδωρήματα. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, να αρκεστούν επίσης στο να βγάζουν ίσα-ίσα τις λειτουργικές τους δαπάνες. Και οι άμοιροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, μετράνε τις απώλειες των οικονομιών τους, που καταγράφουν ποσοστά έως και 70%. Το ίδιο και αρκετά ΝΠΔΔ, που αφορούν νευραλγικούς τομείς ασφάλειας, υγείας, παιδείας, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Πράγμα που σημαίνει ότι το υφεσιακό ντόμινο, θα λαμβάνει από μήνα σε μήνα διαστάσεις εκρηκτικές, πολλαπλασιάζοντας εξωφρενικά πλέον την ανεργία και τη συρρίκνωση διαφόρων οικονομικών κλάδων.
Αυτές οι δραματικές πλέον συνέπειες της κρίσης δεν αφορούν όπως βλέπουμε, "τεμπέληδες" κρατικοδίαιτους, ούτε χαραμοφάηδες που ζούσαν από δανεικά. Αντίθετα, αφορούν νοικοκυραίους που είχαν φροντίσει με αποταμιεύσεις και σκληρή δουλειά, να εξοικονομήσουν έναν οικονομικό πόρο για το μέλλον τους ή για τα παιδιά τους. Αφορούν συντηρητικούς τρόπους διαχείρισης χρημάτων, προς εξασφάλιση ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας. Σήμερα, βλέπουμε να αρπάζονται όλα, χωρίς καμία απολύτως ανταπόδοση. Και σαν να μην φτάνει αυτό, επισείεται και η απειλή "ότι θα ζητηθούν και άλλες θυσίες από τους Ελληνες..".
Πόσο πιά θέλουν να μας πατήσουν; Πόσο να μας εξαθλιώσουν για να αισθανθούν ανώτεροι από εμάς; Ωσπου η ελληνική κρίση, να φέρει στους δανειστές άλλα τόσα κέρδη; Δεν το λέμε εμείς, το ομολόγησε σε συνέντευξή του στο FOCUS, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Είναι λάθος να περνάει η εντύπωση ότι επιβαρύνεται ο προυπολογισμός της Γερμανίας από τη βοήθεια προς την Ελλάδα...Αντίθετα, η διάσωση της Ελλάδας, όχι μόνο δεν έχει κοστίσει τίποτα στη Γερμανία, αλλά αντιθέτως τα ταμεία της χώρας γέμισαν με επιπλέον 15 δις ευρώ, και στο μέλλον θα αυξηθούν περισσότερο τα κέρδη.." Αρα, κάτι ήξεραν οι γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι που ζήτησαν και πέτυχαν 6% αύξηση στις αποδοχές τους..
Μάλλον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις γερμανικές προθέσεις προς τον ελληνικό λαό, αφού άλλωστε το επιβεβαίωσαν πλήρως με την άρνηση τους για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Είναι πλέον αρκετά σαφές ότι μας την έφεραν για καλά! Ας πρόσεχε όμως η ελληνική κυβέρνηση τι υπέγραφε, όταν μπήκαμε στον Μηχανισμό το 2010. Αυτό το είπε άλλωστε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πώλ Τόμσεν, κατά την απολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο-ότι δηλαδή δεν έγινε από πλευράς μας, καμία διαπραγμάτευση! Να μας γίνει μάθημα αυτό, για το πόσο ξέρουν ν΄αποποιούνται οι άλλοι τις ευθύνες τους, όταν τους δίνεις το δικαίωμα να σ΄εξουσιάζουν. Ακόμα και αν πρόκειται για τους εταίρους μας, που έχουν προ πολλού τσαλακώσει την ίδια την Ευρωπαική Ενωση σαν θεσμό.
Source : infognomonpolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου