Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ηθικές τράπεζες: Move your Money κατά των χρηματοπιστωτικών κολοσσών

Δεν φτάνει που οι μεγάλες τράπεζες -ποιος ξεχνάει τη Lehmann Brothers- προκάλεσαν σχεδόν την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και πυροδότησαν μια ύφεση άνευ προηγουμένου που καλά κρατεί, πολλές εξακολουθούν να δίνουν προκλητικά υψηλές απολαβές και μπόνους σε ορισμένους υπαλλήλους τους.
Το βρετανικό περιοδικό Ethical Consumer υποστηρίζει πως υπάρχει εναλλακτική στις “ανήθικες” τράπεζες. Η αναφορά που δημοσίευσε το περιοδικό αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει αναλυτικούς οδηγούς ηθικής προσωπικής τραπεζικής, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών όψεως και ταμιευτηρίου, αποταμιευτικών προγραμμάτων με κατάθεση μετρητών και εγγυήσεων.
Πρώτος στη λίστα του περιοδικού με τις ηθικές τράπεζες εμφανίζεται ο διαδικτυακός βραχίονας της Co-operative Bank and Smile η οποία αριθμεί 340 υποκαταστήματα.
Η εν λόγω τράπεζα ακολουθεί μια πολιτική αειφόρου και κοινωνικά υπεύθυνης τραπεζικής από την ίδρυσή της το 1992, αρνούμενη να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που εκτείνονται από το εμπόριο όπλων ως τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα και τη βιομηχανική.
Το περιοδικό προκρίνει την επένδυση των χρημάτων των πολιτών σε συμμετοχικές τράπεζες (building societies), σε χρηματοπιστωτικούς συνεταιρισμούς (credit unions), στην Charity Bank, που χρηματοδοτεί έργα φιλανθρωπίας, στην Triodos Bank που χρηματοδοτεί αποκλειστικά έργα αειφόρου ανάπτυξης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στην Ecology Building Society.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια Move Your Money (Απόσυρε τα χρήματά σου) η οποία ενθαρρύνει τους πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις μεγάλες και απαξιωμένες τράπεζες και να τα καταθέσουν σε πιο “ηθικά”, εναλλακτικά τραπεζικά ιδρύματα.
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από υποκαταστήματα της Barclays σε Λονδίνο και Ληντς και έκλεισαν τους λογαριασμούς τους μετά τα εξωφρενικά μπόνους που ανακοίνωσε η τράπεζα για τα στελέχη της.
Μετά την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού και των ρυθμιστικών Αρχών να εξυγιάνουν τη λειτουργία των τραπεζών σε όλα τα επίπεδα, εναπόκειται στους πολίτες/καταναλωτές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Source : econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου