Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η Αχίλλειος πτέρνα του Ισλαμισμού

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε ότι ένας ενδεχόμενος ψυχρός πόλεμος μεταξύ σιιτών και σουνιτών θα είναι «αυτοκτονία» για ολόκληρη την περιοχή.«Θα πω ξεκάθαρα ότι κάποιοι επιθυμούν να ξεκινήσουν έναν ψυχρό πόλεμο στην περιοχή», δήλωσε ο Νταβούτογλου στο πρακτορείο Ανατολή λίγες ώρες προτού μεταβεί στο Ιράν.«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε έναν ψυχρό πόλεμο στην περιοχή. Οι διαδογματικές εντάσεις θα είναι αυτοκτονία για ολόκληρη την περιοχή», επεσήμανε ο Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις ενός ψυχρού πολέμου θα διαρκέσουν για δεκαετίες.

«Η Τουρκία τάσσεται κατά οποιασδήποτε πόλωσης: είτε πολιτικής, όπως είναι οι εντάσεις μεταξύ Αράβων και Ιράν, είτε από την άποψη της δημιουργίας ενός προφανούς άξονα. Αυτό θα είναι ένα από τα κυριότερα μηνύματα που θα μεταφέρω στο Ιράν», επεσήμανε ο τούρκος υπουργός.

Η Τουρκία, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες και συνορεύει με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, έχει προσπαθήσει να κρατήσει μία μεσολαβητική στάση μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η Αραβική Άνοιξη.

Ο Νταβούτογλου θα μεταβεί αργότερα σήμερα στο Ιράν, όπου αναμένεται να συζητήσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία.
«Η Τουρκία τάσσεται σαφώς ενάντια στις νέες εντάσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών ή κατά του Ιράν ή οποιασδήποτε παρόμοιας έντασης δημιουργείται, όπως αυτή στον Κόλπο», είπε ο Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε ξεχωριστά στην περίπτωση του Ιράκ, το οποίο φαίνεται να διαχωρίζεται σε εθνοτικά και δογματικά φέουδα, με τους Κούρδους να ενισχύουν την αυτονομία τους στο βορρά, τους σιίτες να υπερισχύουν στο νότο και τη Βαγδάτη και τους σουνίτες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν τη δική τους αυτόνομη περιοχή στα κεντρικά και δυτικά.

«Η πολιτική μας σε σχέση με το Ιράκ προβλέπει επαφές με όλες τις πλευρές. Κανείς δεν πρέπει να δρα με την πεποίθηση ότι μία ιδεολογία, μία εθνικότητα, ένα δόγμα μπορεί να κυριαρχήσει σε οποιαδήποτε χώρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι κοινωνίες της περιοχής επιθυμούν μία νέα πολιτική συμφωνία», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.
Source : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου