Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Γεωπολιτική και λειψυδρία

Τα επόμενα χρόνια η λειψυδρία θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Μαΐου 4, 2011 — Λουκάς


Την ώρα που η μισή υφήλιος περιμένει με αγωνία τη φωτογραφία του …νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν (λες και κάτι θα γίνει), περνάνε στα “ψιλά” ειδήσεις εξέχουσας σημασίας που εγείρουν ζητήματα όσον αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα που γράφω, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κωνσταντινούπουλη (3-5 Μαίου) η διάσκεψη του Ισλαμικού Οργανισμού – OIC (Organization of the Islamic Conference) με θέμα τους υδάτινους πόρους.

Μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως οι υδάτινοι πόροι (νερό) θα μειωθούν στο μουσουλμανικό κόσμο κατά το ήμισυ. Η ειρήνη και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, και κυρίως στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από τους υδάτινους πόρους. Αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων τότε η ξηρασία θα κάνει την εμφάνισή της το …2015.

Τα πιο πάνω αλλά και τα κυριότερα που αναφέρω πιο κάτω συζητήθηκαν και θα συνεχίσουν να συζητούνται μέχρι και αύριο στην Ισλαμική διάσκεψη.


Τα έργα που έχουν γίνει στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και πιο συγκεκριμένα στο ποταμό Orontes αποτελούν παράδειγμα για όλη τη περιοχή.

Η Τουρκάλα υπουργός Περιβάλλοντος Veysel Eroğlu, δήλωσε χθες πως το νερό πρέπει να γίνει πόρος συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες και όχι αιτία συγκρούσεων. Πέρα αυτού, το νερό πρέπει να γίνει η αιτία προσσέγγισης όχι μόνο ανάμεσα σε γειτονικές χώρες, αλλά και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η Τουρκία έχει υπογράψει διμερείς σχετικές συμφωνίες με Ιράκ, Συρία και Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα η Τουρκία αναμένεται να συνάψει σχετική συμφωνία και με τη Κένυα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Κένυας, Charity Ngilu, δήλωσε πως μέχρι τώρα το νερό ήταν η βασική αιτία πολλών συγκρούσεων στην Αφρικανική ήπειρο. Παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα και γι’ αυτό η χώρα της θέλει να συνεργαστεί μαζί της.

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Υδάτινων Πόρων, Loic Fauchon, τόνισε πως η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις σχετικά με το νερό και έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα.

Τα επόμενα 15 χρόνια το νερό θα γίνει το πολυτιμότερο αγαθό, ενώ η συνολική κατανάλωση θα αυξηθεί σε ποσοστό 40%.

50 χώρες από τις 188 μετά το 2015 θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λειψυδρίας και σε πολλές περιοχές θα ξεκινήσει και η λεγόμενη ερημοποίηση
Source : gdailynews.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου