Η πρώτη σοβαρή πρωτοβουλία ανακοινώθηκε πρόσφατα, με την σύμπραξη της ΒΡ με την Rosneft. Όπως τονίζει η International Herald Tribune, η ΒΡ και άλλες εταιρείες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα για έρευνες στις ΗΠΑ, ενώ η ίδια η Ρωσία δεν θέλει να περιμένει να εξαντληθούν τα επίγεια αποθέματά της προτού προχωρήσει στην εξερεύνηση των θαλάσσιων αποθεμάτων.
Ο ΙΕΑ εκτιμά πως με βάση την σημερινή εικόνα, τα κοιτάσματα της Σιβηρίας θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια ως το 2035, γεγονός που θα έχει συνέπειες για τη ρωσική οικονομία, η οποία εξαρτάται απόλυτα από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Η ανάγκη αυτή λοιπόν παροτρύνει τον πρωθυπουργό Πούτιν να δηλώνει ότι «η ΒΡ είναι η πιο ασφαλής εταιρεία για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, καθώς έχει μάθει πλέον το μάθημά της».
Ένα πλεονέκτημα για το Κρεμλίνο και την ΒΡ είναι ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει περιβαλλοντικό κίνημα και η κυβέρνηση ελέγχει τις εξελίξεις διαχρονικά. Επίσης, η Μόσχα προχώρησε ήδη σε διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη που γειτνιάζουν με την Αρκτική, όπως η Νορβηγία, προκειμένου να απομακρύνει τυχόν εμπόδια στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων της περιοχής αυτής. Την αντιμετώπιση των Ρώσων μας την παρουσιάζει πολύ εύγλωττα ο εξερευνητής Αρτούρ Τσιλινγκάρωφ, ο οποίος το 2007 κάρφωσε τη ρωσική σημαία στον πυθμένα κάτω από τον Βόρειο Πόλο: «Το μέλλον βρίσκεται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, αφού ήδη εξαντλήσαμε ότι υπάρχει στην ξηρά».
Το ενδιαφέρον πάντως δεν περιορίζεται μόνο στον απώτερο Βορρά, αλλά επεκτείνεται και στη Γροιλανδία, όπου η Cairn Energy προχωρά ήδη σε εξερευνητικές γεωτρήσεις. Στα επόμενα χρόνια, αναμένονται αντίστοιχες προσπάθειες και από τους «μεγάλους», όπως η ExxonMobil και η Chevron.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου