Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκικός επεκτατισμός και στο Ιράκ

Λιάνα Μυστακίδου
Οι Αμερικανοί φεύγουν από το Ιράκ αφήνοντας πίσω τους 17.000 στρατιώτες, περισσότερους από ένα εκ. νεκρούς, τρία εκ. πρόσφυγες, γκρεμισμένες, κατεστραμμένες πόλεις, λεηλατημένα μουσεία και έναν λαό διχασμένο θρησκευτικά.Μετά την αποχώρησή τους, τα ηνία του «ανεξάρτητου» Ιράκ  ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Nuri el Maliki, ο οποίος λίγες εβδομάδες πριν επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Ομπάμα στην Ουάσιγκτον και συνομίλησε με  Αμερικανούς αξιωματούχους. Λίγο πριν από την αναχώρησή του από την αμερικανική πρωτεύουσα δήλωσε ότι το μέλλον της Βαγδάτης δεν βρίσκεται στα χέρια των Στρατηγών, αλλά στα χέρια των επιχειρήσεων.
Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τον μικρό αριθμό αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα του. Μετά τη στρατιωτική κατοχή ακολουθεί πάντα η οικονομική κατοχή…

Οι Αμερικανοί παρέδωσαν στους Ιρακινούς 501 στρατιωτικές Βάσεις. Μεταξύ αυτών και την βάση που βρίσκεται στην περιοχή el Anbar στα σύνορα Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Tedd Koppel  του NBC News σε συνομιλία που είχε με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη James Jeffrey αποκάλυψε ότι 16.000 Αμερικανοί θα φιλοξενηθούν στο τεράστιο κτήμα της Πρεσβείας για να προστατεύουν τις υπηρεσίες και το προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Δηλαδή στην Πρεσβεία θα μένουν άνδρες της CIA, FBI, DEA, JSOC (Διοίκηση κοινών ειδικών επιχειρήσεων). Η  τελευταία μπορεί να μην είναι γνωστή όσο η CIA, αλλά έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο. Αυτή συνέλαβε και εκτέλεσε για παράδειγμα τον Μπιν Λάντεν. Όπως δήλωσαν αρμόδιοι της υπηρεσίας  «είμαστε μια σκοτεινή, αόρατη δύναμη που διοικούμε τον κόσμο».

Μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών η Τουρκία ως «εγγυήτρια»  θα αναλάβει τα καθήκοντα του προστάτη του Ιράκ.Με την ευκαιρία αυτή  η Άγκυρα θα επιδιώξει να ικανοποιήσει κάποια πάγια αιτήματά της.

Όπως , έγραψε το περιοδικό Aksiyon σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα εδάφη του Β. Ιράκ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν, επίσης , ότι θέλουν να εγκαταστήσουν μια στρατιωτική Βάση στο Βόρειο Ιράκ!Η Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη κατέλαβε τη μισή Κύπρο. Το ίδιο σενάριο θέλει πιθανότατα να εφαρμόσει και στο Β. Ιράκ. Θα τα καταφέρει;
Source : infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου