Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Επανίδρυση : Μιά πολύπαθη λέξη

Παρίσι και Βερολίνο προχωρούν σε στενή συνεργασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής και προκειμένου να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη πριν είναι πολύ αργά. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μίλησε στην Τουλόν για «επανίδρυση» της Ευρώπης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο κέντρο της να αποτελούν μία «ζώνη σταθερότητας».
Για «εκ βάθρων επανεκκίνηση»  μίλησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ώστε να αποκατασταθεί η «χαμένη τιμή» του ευρώ και των χωρών του στις διεθνείς αγορές - και ζήτησε στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση των κρατών της ευρωζώνης, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να «επισκευάσει το πιστωτικό κανάλι», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε. 
Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε από τους Ευρωπαίους «δημοσιονομικό συμβόλαιο», όπως το ονόμασε, με το οποίο ουσιαστικά οι χώρες της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε πιο στενή οικονομική ενοποίηση.

Πιο στενή ευρωπαϊκή ενοποίηση επιδιώκουν τόσο η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που συναντώνται τη Δευτέρα στο Παρίσι ώστε να προσδιορίσουν κοινή πολιτική ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο κόσμος δεν θα περιμένει την Ευρώπη λέει ο Νικολά Σαρκοζί

«Πρέπει να επανεφεύρουμε τα πάντα, να ανοικοδομήσουμε τα πάντα», τόνισε ο κ. Σαρκοζί, προτείνοντας μια νέα Ευρώπη «με περισσότερη πειθαρχία, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ευθύνη». 
Μιλώντας στην Τουλόν, εκεί όπου είχε εκφωνήσει για πρώτη φορά ομιλία το Σεπτέμβριο του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο γάλλος πρόεδρος έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη «επανίδρυσης».
«Είναι επείγον» είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Ο κόσμος δεν θα περιμένει την Ευρώπη».
Προχωρώντας σε συγκεκριμένες λύσεις συντάχθηκε απολύτως με της γερμανικής έμπνευσης προτάσεις για το έλλειμμα, συστήνοντας σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τον «χρυσό κανόνα».
Επίσης επεσήμανε ότι το νέο αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να προβλέπει κυρώσεις για όσους παρεκκλίνουν. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, πάντως, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι όμηρος κανενός μέλους της και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να ελέγχουν τα κράτη και τους προϋπολογισμούς τους, όπως προτείνει η Γερμανία.
Αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ και την προτεινόμενη από πολλές πλευρές έκδοση ευρωομολόγου, υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
Για την Ελλάδα σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της αποτελεί εξαίρεση και όχι σημείο αναφοράς για τις χώρες της ευρωζώνης.
Κρίσιμη ομιλία Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ
Η Γερμανία από την πλευρά της, θα επιθυμούσε οι ευρωπαϊκές χώρες να συστήσουν ειδικά κρατικά ταμεία για το δημόσιο χρέος τους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ώστε να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τα ταμεία θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα δικά τους δημόσια έσοδα και θα έχουν διάρκεια ζωής 20 ετών», εξήγησε.

Πρόκειται για μία πρόταση που θα κατατεθεί από τη Γερμανία στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Πέμπτη, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου όπως και τις αλλαγές που προτίθεται να προτείνει το Βερολίνο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, με περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών.
Σε συνέντευξή της στη General-Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύεται σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας σημειώνει εκ νέου την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου χαρακτηρίζοντάς το «λάθος εργαλείο στην παρούσα φάση, ακόμη και ζημιογόνο».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενεργότερου ρόλου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. «Αυτό σημαίνει για μένα ότι η ίδια επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου της που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών», επισημαίνει.

Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου