Η κρίση στην ευρωζώνη μονοπώλησε τις συνομιλίες των ηγετών των 20 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου στις Κάννες, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που τους φιλοξενεί τόνισε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε την έκρηξη του ευρώ διότι αυτό θα σήμαινε την έκρηξη της Ευρώπης». Οι ηγέτες των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Κίνας Χου Τζιντάο, της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών άρχισαν την επίσημη συνεδρίαση έπειτα από ένα πρωινό γεμάτο διμερείς συναντήσεις και τόνισαν ότι το κυριότερο καθήκον της Συνόδου είναι η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Ο Σαρκοζί που προέτρεψε τους συμμετέχοντες ηγέτες να ασχοληθούν και με άλλα θέματα πέραν της Ελλάδας, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ομπάμα συμφώνησαν πως ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο για να επιλυθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Καταλήξαμε σε από κοινού προσέγγιση ώστε να κάνουμε τον οικονομικό κόσμο να συμμετέχει στην επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο Σαρκοζί στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι χαιρετίζει «τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Ομπάμα θέματα όπως ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».
Σύμφωνα με ένα σχέδιο απόφασης της Συνόδου οι ηγέτες του G20 πρόκειται να καλέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δημιουργήσει και να θέσει σε ετοιμότητα νέους μηχανισμούς δανεισμού, που θα μπορούσαν να συνδράμουν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία. Οι πιστώσεις θα καθίστανται διαθέσιμες «κατά περίπτωση» σε χώρες με ισχυρές πολιτικές και ισχυρά δημοσιονομικά δεδομένα που αντιμετωπίζουν εξωγενή σοκ, αναφέρεται στο προσχέδιο.
Το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής του G20, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, αναφέρει επίσης ότι η Κίνα, η Γερμανία και άλλες οικονομίες προσανατολισμένες στις εξαγωγές πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης σε περίπτωση που καταγραφεί επιδείνωση της προοπτικής της διεθνούς οικονομίας. Η Γερμανία και η Κίνα, μαζί με την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία, αναφέρονται ως κράτη «με συγκριτικά ισχυρά δημόσια οικονομικά», κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να μπορούν να υιοθετούν οικονομικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Στο κείμενο του σχεδίου απόφασης που είδε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου, προτείνεται «να επιτραπεί να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αυτόματης δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δηλαδή να μην αφεθεί η κατάσταση να εξελιχθεί με το μέχρι σήμερα ακολουθούμενο μοντέλο. Αυτό σηματοδοτεί το να αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες όταν το εγχώριο ΑΕΠ σημειώνει επιβράδυνση.
Παρών στις Κάννες, έπειτα από πρόσκληση του Νικολά Σαρκοζί, είναι και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σε συνέντευξή του τόνισε ότι πήγε στη γαλλική πόλη προκειμένου να υπενθυμίσει στους ηγέτες πως ύφεση ή όχι, οι πλούσιες χώρες και ιδιαίτερα εκείνες που βγήκαν από τη φτώχεια όπως η Κίνα και η Βραζιλία πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν τις πιο φτωχές. «Το σημαντικό είναι», δήλωσε, «ότι τα χρήματα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Ο τρόπος που ξοδεύεται η βοήθεια σήμερα, δηλαδή με καινοτομίες, σημαίνει πως η επίδραση κάθε δολαρίου βοήθειας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν».
Source : TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου